Anna Olson

Choucroute garni


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Choucroute garni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki niesolonego masła

1,6 kg plastrów wędzonego schabu i kiełbasy (wędzonej

surowej

z czosnkiem) pokrojonej na kawałki

2 cebule

pokrojone w drobną kostkę

1 kg kiszonej kapusty

opłukanej i odsączonej

1 szklanka białego wytrawnego wina

1 szklanka cydru jabłkowego (kwaskowatego soku z pulpą)

½ łyżeczki kminku

gruba sól i mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Na średnim ogniu roztop na dużej głębokiej patelni masło i obsmaż kiełbaski. Zdejmij kiełbasę z patelni i podsmaż cebulę, aż się zeszkli (ok. 5 min). Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i zagotuj. Przełóż wszystko do naczynia do zapiekania, a na wierzchu ułóż kiełbasę i schab. Piecz przez 40-45 min. pod przykryciem z folii aluminiowej. Podawaj z musztardą i ukwaszoną śmietaną oraz gotowanymi ziemniakami z masłem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.