Grzegorz  Łapanowski

Chłodnik z pieczonych warzyw + podpłomyki orkiszowe z awokado


Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 16435

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Chłodnik

3 pomidory

1 małe chilli

1 czerwona cebula

2 ząbki upieczonego czosnku

3 upieczone papryki bez skóry

kolendra

bazylia

1 łyżka prażonego kminu

½ łyżeczki ziaren kolendry

oliwa z oliwek

1 kromka chleba razowego

1 szklanka przecieru pomidorowego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka soku z cytryny

Podpłomyki orkiszowe

1 szklanka ciepłej wody

2 szklanki mąki orkiszowej

1 szklanka mąki pszennej (typ 500)

1/4 kostki drożdży

1 płaska łyżka soli

1 łyżka cukru

1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Warzywa pokroić na kawałki, zioła posiekać i dodać resztę przypraw, przecier pomidorowy i porwany chleb. Całość zmiksować w blenderze dodając stopniowo oliwę.
Podawać z podpłomykami orkiszowymi.

Drożdże rozrobić z cukrem i mlekiem, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto i uformować niewielkie placki. Piec je na suchej patelni.

powrót

Podobne przepisy

Zupa pho z pulpecikami z karpia
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Krupnik z kaszą jaglaną
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Zupa z serem i gruszką
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa grochowa na wędzonych żeberkach
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.