Marieta  Marecka

Chłodnik z pieczonych buraków na soli z krewetkami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania na karnawał i imprezę

Chłodnik z pieczonych buraków na soli z krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 średniej wielkości buraki

1 kg soli morskiej

1 litr kefiru

2 łyżki koperku

2 łyżki natki pietruszki

2 łyżki mięty

2 ząbki czosnku + 1 do krewetek

½ opakowania sera feta

½ ogórka

3 topinambury

sól, pieprz

rukiew wodna do dekoracji

opcjonalnie: sok z cytryny lub ocet

8 krewetek

1 cm startego, świeżego imbiru

1 mała chili

oliwa

8 jaj przepiórczych

Przygotowanie:

Buraki myjemy, odcinamy górną część, z której wyrasta botwina.
Na blaszkę do pieczenia wysypujemy sól, układamy na niej buraki i lekko obsypujemy je z każdej strony tak, by trochę je przykryć. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny, aż zmiękną.
Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do malaksera, dolewamy kefir, dodajemy poszatkowane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ogórek obieramy, pozbywamy nasion i kroimy w kostkę. Wszystko razem miksujemy w razie potrzeby dolewamy trochę zimnej wody. Przyprawiamy solą i pieprzem i w razie potrzeby lekko skrapiamy sokiem z cytryny.
Topinambur obieramy, część kroimy w bardzo cienkie plastry, a resztę ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do zmiksowanych buraków i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Krewetki przyprawiamy sokiem z cytryny, startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Jaja gotujemy na twardo i obieramy.
Krewetki krótko grillujemy na rozgrzanej oliwie. Chłodnik nalewamy do miseczek, dodajemy po 1-2 jaja przepiórcze przekrojone na pół, 2 krewetki i dekorujemy całość rukwią wodną.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz z pampuszkami - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Zapiekane kotleciki z mielonej cielęciny z bukietem warzyw
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z dyni
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa z selera z chrzanem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.16)błyskawiczna zupa jarzynowa
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pappa al pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.