Kinga Paruzel

Chłodnik z ogórków z prażonymi orzechami i makaronem


Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Chłodnik z ogórków z prażonymi orzechami i makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 zielone ogórki

600 ml jogurtu

400 ml śmietany 18%

makaron muszelki

60 g orzechów włoskich

4 ząbki czosnku

garść posiekanego koperku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Nastaw wodę na makaron, posól ją i poczekać, aż się zagotuje. Jogurt wymieszaj z kwaśną śmietaną. Wrzuć makaron do gotującej się wody. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek do nabiału. Dopraw solą i pieprzem. Koperek posiekaj i dodaj do masy. Ogórek obierz i pokrój w kostkę, odłóż do miski i posól. Odstaw na chwilkę aby puścił wodę. Makaron odcedź i wystudź. Na rozgrzanej patelni upraż orzechy. Ogórki odcedź i dodaj do jogurtu wymieszanego ze śmietaną. Dodaj jeszcze wystudzone orzechy. Całość wymieszaj. Chłodnik wykładaj do wysokich szklanek, na górę dodaj makaron oraz prażone orzechy i koperek. Zupę dobrze jest chłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z pomarańczy z karmelizowanym makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Minestrone z pesto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z karpia z rodzynkami
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Libijska zupa z kuskus
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Chowder z owocami morza z Nowej Szkocji
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Czarna zupa śródziemnomorska
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.