Marta Dymek

Chłodnik z ogórków i awokado z pumperniklem


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

Chłodnik z ogórków i awokado z pumperniklem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 awokado, bardzo dojrzałe

1 ogórek, długi szklarniowy lub dwa gruntowe

sok wyciśnięty z 1 cytryny

1 ząbek czosnku

4 gałązki koperku

2 gałązki mięty

sól i czarny pieprz

½ szklanka mleka roślinnego

 

do podania: kawałki ogórka, sól i czarny pieprz, pumpernikiel, kapary, czerwona cebula, musztarda zwykła, musztarda francuska, koper

Przygotowanie:

Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wyjąć pestki. Pestki odłożyć i wykorzystać w innych przepisach.
Wszystkie pozostałe składniki poza mlekiem roślinnym włożyć do naczynia blendera i zblendować na gładki krem. Na koniec stopniowo wlewać mleko i rozrzedzić do odpowiedniej konsystencji.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, schłodzić i podawać z kostkami ogórka, solą oraz pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.