Chłodnik z botwinki

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Chłodnik z botwinki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

1 pęczek botwinki razem z burakami

1 pęczek rzodkiewek

1 duży ogórek

1 pęczek koperku

1 pęczek szczypiorku

1,5 l zimnej wody

1 l maślanki, lub kefiru

sól i pieprz



Przygotowanie:

Botwinkę opłukać, pokroić w drobne kawałeczki. Buraki zostawić w całości. Zalać zimną wodą w ilości 1,5 l i gotować do miękkości buraków. Botwinkę i buraki odcedzić, ale nie wylewać wywaru. Ogórka obrać, pokroić w kostkę, podobnie rzodkiewkę. Koperek i szczypiorek posiekać drobno. Gdy buraki ostygną, należy je obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane warzywa umieszczamy w dużej misce, zalać maślanką oraz wywarem z botwinki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać dokładnie i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, aby smaki się \"przegryzły\". W okresie po-wielkanocnym dodałabym jeszcze do tego chłodniku rzeżuchy :).



Paulina Wnuk

powrót

Podobne przepisy

Zimna pomidorowa i chrupiące pieczywo
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czarna zupa śródziemnomorska
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zupa pomidorowa
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Barszcz z barszczu
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa ze świeżego szpinaku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

przepisy.com

postów: 20

15.09.2014 13:23

CYTUJ

chyba już dzisiaj robię ostatni chłodnik w tym sezonie :)
pozdrawiam Bartek z przepisy

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.