Gosia  Molska

Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego


Przepis z programu Posmak świata (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chilijska

Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Sałatka krabowa:

200 g ugotowanego mięsa krabowego

1 łyżka oliwy extra verginie

sok z połowy cytryny

1 łyżeczka przyprawy merquen

sól, pieprz

 

Sałatka selerowa:

4 kłącza selera naciowego pokrojonego w paski

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka oliwy extra verginie

skórka otarta z połowy cytryny

 

Chłodnik:

4 awokado Hass

4 szklanki esencjonalnego bulionu warzywnego (gotowanego na włoszczyźnie bez kapusty)

sól, pieprz

odrobina oliwy extra virgine

Przygotowanie:

Mięso krabowe zamarynować w oliwie, soku cytrynowym z przyprawą merquen, solą i pieprzem.
Awokado pokroić i wrzucić do blendera. Dodać bulion, posolić, popieprzyć, dodać sok z cytryny i wszystko zblendować. Schłodzić. Selera zamarynować z cytrynowym sokiem, oliwą i przyprawami. Chłodnik podawać w miseczce z porcją sałatki krabowej i selerowej.

powrót

Podobne przepisy

Libijska zupa z kuskus
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Tajska zupa z kurczaka
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
Krem z bobu ze smażonymi szprotkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa krem z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Chłodnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z marchewki i soku marchwiowego
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#mania1

15.05.2011 18:18


zabrze

CYTUJ

Domyślam się, że do sałatki bierzemy łodygi selera naciowego a nie kłącze jak podajecie :) Kłącze (łac. rhizoma, ang. rhizome) - u roślin przekształcony, zwykle zgrubiały pęd podziemny, spełniający funkcję organu spichrzowego i przetrwalnikowego, będący odmianą rozłóg. Nie posiada liści - zamiast nich występują łuski. Nie posiada też ciałek zieleni. Magazynuje materiały zapasowe umożliwiające roślinie przetrwanie

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.