Gosia  Molska

Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego


Przepis z programu Posmak świata (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chilijska

Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Sałatka krabowa:

200 g ugotowanego mięsa krabowego

1 łyżka oliwy extra verginie

sok z połowy cytryny

1 łyżeczka przyprawy merquen

sól, pieprz

 

Sałatka selerowa:

4 kłącza selera naciowego pokrojonego w paski

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka oliwy extra verginie

skórka otarta z połowy cytryny

 

Chłodnik:

4 awokado Hass

4 szklanki esencjonalnego bulionu warzywnego (gotowanego na włoszczyźnie bez kapusty)

sól, pieprz

odrobina oliwy extra virgine

Przygotowanie:

Mięso krabowe zamarynować w oliwie, soku cytrynowym z przyprawą merquen, solą i pieprzem.
Awokado pokroić i wrzucić do blendera. Dodać bulion, posolić, popieprzyć, dodać sok z cytryny i wszystko zblendować. Schłodzić. Selera zamarynować z cytrynowym sokiem, oliwą i przyprawami. Chłodnik podawać w miseczce z porcją sałatki krabowej i selerowej.

powrót

Podobne przepisy

Zupa czosnkowa Antoniego Carluccia
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa pistou
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Harira wegetariańska
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Zielona zupa minestrone z wędzoną polędwiczką cielęcą
Przepis z programu Dietosfera (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna
Krem z grochu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

#mania1

15.05.2011 18:18


zabrze

CYTUJ

Domyślam się, że do sałatki bierzemy łodygi selera naciowego a nie kłącze jak podajecie :) Kłącze (łac. rhizoma, ang. rhizome) - u roślin przekształcony, zwykle zgrubiały pęd podziemny, spełniający funkcję organu spichrzowego i przetrwalnikowego, będący odmianą rozłóg. Nie posiada liści - zamiast nich występują łuski. Nie posiada też ciałek zieleni. Magazynuje materiały zapasowe umożliwiające roślinie przetrwanie

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.