Marieta  Marecka

Chłodnik z awokado i ogórka z grzanką z mozzarellą i łososiem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania na karnawał i imprezę

Chłodnik z awokado i ogórka z grzanką z mozzarellą i łososiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 awokado

1 ogórek

sok z limonki

1,5 szklanki kefiru, maślanki lub gęsty jogurt

oliwa

½ czerwonej cebuli

świeża mięta

świeża kolendra

1 mały ząbek czosnku

1 zielona papryczka peperoni

1 łyżeczka miodu

prażone pestki dyni do podania

sól, pieprz

kilka kromek pieczywa

plastry łososia

mozzarella

 

Przygotowanie:

Ogórek obieramy, wycinamy nasionka i kroimy drobniej, awokado kroimy w kostkę, papryczkę i cebulę szatkujemy wszystko razem z kefirem, miętą, kolendrą sokiem z limonki, miodem i łyżką oliwy miksujemy na bardzo gładką, kremową masę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i schładzamy.
Kromki pieczywa lekko skrapiamy oliwą, układamy na nich plastry wędzonego łososia i przykrywamy je plastrami mozzarelli. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut, aż ser się roztopi.
Podajemy gorące i chrupiące do schłodzonej zupy posypanej prażonymi ziarnami dyni.


powrót

Podobne przepisy

Tartinki z sardynkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kartoflanka na wodzie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa pistou
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Staropolska zupa chrzanowa
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Migdały rocher
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.