Marieta  Marecka

Chłodnik z awokado i ogórka z grzanką z mozzarellą i łososiem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania na karnawał i imprezę

Chłodnik z awokado i ogórka z grzanką z mozzarellą i łososiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 awokado

1 ogórek

sok z limonki

1,5 szklanki kefiru, maślanki lub gęsty jogurt

oliwa

½ czerwonej cebuli

świeża mięta

świeża kolendra

1 mały ząbek czosnku

1 zielona papryczka peperoni

1 łyżeczka miodu

prażone pestki dyni do podania

sól, pieprz

kilka kromek pieczywa

plastry łososia

mozzarella

 

Przygotowanie:

Ogórek obieramy, wycinamy nasionka i kroimy drobniej, awokado kroimy w kostkę, papryczkę i cebulę szatkujemy wszystko razem z kefirem, miętą, kolendrą sokiem z limonki, miodem i łyżką oliwy miksujemy na bardzo gładką, kremową masę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i schładzamy.
Kromki pieczywa lekko skrapiamy oliwą, układamy na nich plastry wędzonego łososia i przykrywamy je plastrami mozzarelli. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut, aż ser się roztopi.
Podajemy gorące i chrupiące do schłodzonej zupy posypanej prażonymi ziarnami dyni.


powrót

Podobne przepisy

Zimna pomidorowa i chrupiące pieczywo
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tartinki z sardynkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa vichyssoise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
3 rodzaje tartinek
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Carpaccio z marynowanego łososia
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.