Antony Worrall Thompson

Chłodnik pomidorowy z kuskusem


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Chłodnik pomidorowy z kuskusem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Zupa

1,5 litra passaty (rzadkiego przecieru pomidorowego)

łyżka harissy

2 łyżki octu winnego

łyżka cukru

3 pomidory, bez skórki i pestek, pokrojone drobniutko

pieprz, sól do smaku

oliwa do polania



Kuskus

miseczka kuskusu

garść posiekanej świeżej mięty plus trochę do dekoracji

garść posiekanej kolendry plus trochę do dekoracji

garść posiekanej natki pietruszki plus trochę do dekoracji

3 łyżki pokrojonej drobno czerwonej papryki

1 pokrojona drobno zielona papryczka chili

2 łyżki oliwy

sok z cytryny

posiekana drobno cebula

sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Przelać passatę do dużej miski. Wlać do małego rondelka ocet i wsypać cukier. Podgrzewać, na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, ostudzić i wlać do passaty. Dodać pozostałe składniki, poza oliwą. Wstawić do lodówki—zupa musi być porządnie schłodzona. Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy spęcznieje, wzruszyć widelcem. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej, żeby się wszystko „przegryzło”. Na środku małej miseczki lub głębokiego talerza ułożyć kopczyk kuskusu z dodatkami. Delikatnie nalać wokół chłodnik pomidorowy. Całość polać oliwą i posypać świeżymi ziołami.



© Antony Worrall Thompson

powrót

Podobne przepisy

Gazpacho z pomidorów
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Krem z selera naciowego z serem camembert
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik migdałowy
Przepis z programu Dietosfera (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa z zielonej kapusty i pomidorów i filet z dorady
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Chłodnik z ogórków z prażonymi orzechami i makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.