Jose Andres

Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona


Przepis z programu Jose Andres prosto z Hiszpanii
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

70 dag blanszowanych migdałów

1,5 litra wody mineralnej niegazowanej lub filtrowanej

2 ząbki czosnku

180 ml dojrzałego octu z Jerez

plus jedna łyżka

0,6 l hiszpańskiej oliwy z pierwszego tłoczenia

plus dwie łyżki

3 kromki wiejskiego chleba bez skórki

ok. 60 g

4 pokrojone na ćwiartki świeże czarne figi

4 łyżki grubo siekanych migdałów marcona

1 łyżka posiekanego szczypiorku

 

 

Przygotowanie:


Zblanszowane migdały wsypujemy do miski, zalewamy wodą mineralną i namaczamy przez noc. Zagotowujemy dwie filiżanki wody w niewielkim garnku. Wrzucamy czosnek, gotujemy przez minutę, wyjmujemy i odkładamy do wystygnięcia. Odsączamy namoczone migdały i wrzucamy do malaksera. Dodajemy czosnek, wodę, w której namaczaliśmy migdały, 180 ml octu z Jerez, 590 ml oliwy oraz chleb i miksujemy na gładką masę. Nad sporą miską umieszczamy wyłożony gazą cedzak i przesączamy zmiksowany płyn. Gdy większość się przesączy, wykręcamy gazę, delikatnie wyciskając gęstszą masę. Odrzucamy cząstki stałe. Przelewamy zupę do dzbanka i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Przed podaniem układamy w miseczkach lub talerzach cząstki fig i migdałów marcona. Nalewamy chłodnik, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i polewamy łyżką octu i dwiema łyżkami oliwy.

powrót

Podobne przepisy

Zupa dhal
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia koszerna
Zapiekanka z podagrycznika
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Krem z młodych ziemniaków i młodego pora
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa ogórkowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zielona zupa z makaronem udon
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.