Tomasz Jakubiak

Chlebowa piętrowa pizza z sosem pomidorowym i grillowanymi warzywami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza

odsłon: 3365

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

duży okrągły chleb

Sos:

czerwona papryka

biała cebula

4 ząbki czosnku

papryczka chilli

puszka krojonych pomidorów

pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

sól

30 ml octu balsamicznego

szczypta brązowego cukru

3 ząbki startego czosnku

3 gałązki bazylii

Warzywa do grillowania:

1/2 bakłażana

5 cukinii baby

papryka zielona

papryka żółta

1/4 szklanki oliwy

2 łyżki tymianku

sól

pieprz

3 łyżki sera pleśniowego

 

Przygotowanie:

Przygotuj sos. Paprykę, cebulę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj czosnek i papryczkę chili. Do garnka wlej oliwę i dodaj warzywa. Podduś składniki na wolnym ogniu, następnie dodaj pomidory z puszki, wino, ocet, sól i cukier. Zmiksuj sos na jednolitą masę i dodaj świeżo startego czosnku i bazylię.
Przygotuj warzywa do grillowania. Pokrój bakłażana, cukinię i paprykę. Polej warzywa oliwą. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Ugrilluj warzywa na patelni. Wytnij z chleba spód pizzy. Nałóż sos pomidorowy, a następnie warzywa i ser pleśniowy. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i włóż pizzę na 3 minuty. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Pizzetki dla przyjaciół
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
Pizza
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.