Dave  Myers

Chlebki naan


Przepis z programu Wypieki Kudłaczy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Chlebki naan
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g mocnej mąki pszennej plus trochę do podsypania

2 łyżeczki suszonych drożdży

2 łyżeczki maku

2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

roztrzepane

2 łyżeczki oliwy plus trochę do posmarowania

200 ml jogurtu

300 ml ciepłego (w temperaturze ciała) pełnotłustego mleka

 

 

Przygotowanie:


W misce wymieszać mąkę, drożdże, mak, nasiona kopru włoskiego i proszek do pieczenia. Dodać roztrzepane jajko, oliwę i jogurt, wymieszać dokładnie. Wlać dwie trzecie ciepłego mleka i dokładnie wymieszać. Mieszać, dolewając stopniowo resztę mleka, w razie potrzeby. Może okazać się, że nie będzie konieczne dodanie całego mleka. Ciasto powinno mieć delikatną, jedwabistą konsystencję. Na posypanej mąką stolnicy wyrabiać ciasto przez 20-25 minut, aż nabierze elastyczności. Przełożyć ciasto do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na mniej więcej godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8-10 kulek. Rękoma uformować równe, okrągłe placuszki. Ułożyć je na blasze do pieczenia, posmarować oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza przez 7-10 minut. Powinny być lekko przyrumienione z zewnątrz, ale miękkie w środku.

powrót

Podobne przepisy

Focaccia z rozmarynem i oliwkami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciabatta bez wyrabiania
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb ze słonecznikiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.