Chlebek roti

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Chlebek roti
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 filiżanki mąki

½ filiżanki mleka

¼ filiżanki wody

szczypta soli

szczypta cukru

masło

olej arachidowy

 

 

Przygotowanie:


Wsypać mąkę do dużej miski. Stopniowo dodawać mleko i wodę, wyrabiając ciasto rękami. Dodać sól, cukier i wyrabiać jeszcze 6-8 minut, aż ciasto zacznie odstawać od miski i będzie miękkie, gładkie i elastyczne (jak plastelina). Okryć miskę folią, odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 2 godziny. Urwać kawałek ciasta wielkości bułeczki, ukręcić kulkę umączonymi dłońmi. Tak ukształtować 6 kulek. Rozetrzeć w dłoniach odrobinę masła, brać kolejno kulki ciasta i nacierać je masłem. Ułożyć na tacy i odstawić na 2-3 godziny. Rozetrzeć nieco oleju na czystym blacie i natrzeć nim dłonie, Umieścić kulkę na środku, spłaszczyć dłonią i rozciągnąć na jak najcieńszy płat (wielkości dużego talerza). Dodać oleju i kontynuować rozciąganie. Można się posłużyć wałkiem natartym olejem. Podnieść rozwałkowany płat i przerzucić go na drugą stronę (2-3 krotnie). Powtórzyć to z każdą kulką ciasta. Potem każdy płat złożyć w prostokąt i założyć rogi, tworząc kopertę. Zagrzać patelnię na gazie i smażyć chlebki z obu stron na złoty kolor. Zdejmować szybko i zgniatać w dłoniach nad talerzem. Podawać gorące. Każda kulka to porcja na 2 osoby.

powrót

Podobne przepisy

Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ziołowy chlebek z oliwą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Słodkie bułeczki maślane z konfiturą jarzębinową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chałka waniliowa z kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.