Paul Merret

Chlebek czosnkowy


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Chlebek czosnkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g mąki chlebowej (typ 750)

28 g suszonych drożdży

1 łyżka brązowego cukru

150 ml wody

30 ml oliwy

mąka

110 g niesolonego masła

4 ząbki czosnku

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Mąkę, drożdże, cukier, wodę i oliwę wrzucić do miski dobrze wymieszać (najlepiej w mikserze). Wyrabiać ciasto przez 10 minut (rękami lub w mikserze). Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut, aż ciasto podwoi objętość. Przegnieść ciasto, wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować do pożądanej wielkości. Zanurzyć palce w mące i zrobić w cieście dołki. Przełożyć ciasto na blachę i odstawić na 20 minut. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wrzucić masło do rondla i stopić na bardzo małym ogniu. Dodać sól, pieprz i czosnek, zamieszać i zdjąć z ognia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Skropić chlebek masłem czosnkowym i wstawić do piekarnika na 12-15 minut. Wyjąć i polać resztą masła czosnkowego. Lekko przestudzić, pokroić i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 18:15

CYTUJ

Widać, że masz spore doświadczenie. Piękne wyszedł Ja piekę domowy chlebek tylko z gotowych zestawów. Robi się go dużo prościej i szybciej a smak przypomina kuchnię mojej babci Koleżanka mi kiedyś poleciła jak byłam u niej w odwiedzinach. Zachwycała się nim, a ja nie mogłam uwierzyć, że to takie proste. Zestawy znalazłam na stronie domowychlebek.pl są tam także instrukcje do każdego rodzaju mąki. Warto kupić i spróbować

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.