Marieta  Marecka

Chlebek bananowy z orzechami


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo

Chlebek bananowy z orzechami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 bardzo dojrzałe banany

1 jajko

1,5 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

75 g roztopionego masła

¾ szklanki brązowego, drobnego cukru

1 laska wanilii

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ szklanki orzechów laskowych

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy z sodą, banany rozgniatamy widelcem i łączymy z roztopionym masłem.
Dodajemy jajo i łączymy rózgą, dosypujemy cukier, sól i ziarna wanilii.
Jak składniki się połączą, dosypujemy mąkę z sodą.
Orzechy kroimy drobniej i dosypujemy do ciasta. Wszystko łączymy niezbyt długo rózgą lub szpatułką.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do pieca i pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Studzimy i kroimy w grube plastry.

powrót

Podobne przepisy

Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chleb na zakwasie
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb irlandzki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 78

07.12.2016 11:01

CYTUJ

super pomysł :) ostatnio kupiłam mąke ekologiczną z Polskich Młynów i zamierzam ją do tego wykorzystac

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.