Chleb
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wsyp mąkę do dużej miski (albo do miski stacjonarnego miksera), zrób pośrodku wgłębienie, dodaj drożdże, sól i wodę i wyrabiaj ciasto (ręcznie albo mikserem), aż będzie miękkie i elastyczne (ok. 10 min). Przykryj zagniecione ciasto w misce wilgotną ściereczką albo folią plastikową i odstaw na ok. 1 godz., aż ciasto podwoi objętość. Oprósz blat mąką, przełóż ciasto na blat i uderz w nie pięścią 8-10 razy, żeby rozprowadzić zgromadzone w czasie wyrastania powietrze. Podziel ciasto na 3 części i uformuj podłużne bochenki. Natłuść dużą blachę olejem i oprósz mąką. Ułóż na niej bochenki w odstępach 20 cm. Posmaruj bochenki osoloną wodą za pomocą pędzla, oprósz mąką i natnij wzdłuż ostrym nożem na głębokość 1 cm. Odstaw na bok na 15 min. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni C. Wstaw blachę z bochenkami do piekarnika i piecz 8 min. Zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i uchyl drzwiczki na 1-2 min. Następnie zamknij piekarnik i piecz ok. 30 min, aż bochenki wyrosną i będą złociste, a postukane od dołu wydadzą głuchy „pusty” dźwięk. Wyjmij chleb z piekarnika i wyłóż bochenki do ostygnięcia na metalową kratkę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA