Paul Merret

Chleb


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Chleb
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg mąki chlebowej

plus trochę do oprószenia

550 ml wody o temperaturze pokojowej

20 g świeżych drożdży

15 g soli

olej roślinny do nasmarowania blachy

małe naczynko z osoloną wodą do posmarowania chleba

 

 

Przygotowanie:


Wsyp mąkę do dużej miski (albo do miski stacjonarnego miksera), zrób pośrodku wgłębienie, dodaj drożdże, sól i wodę i wyrabiaj ciasto (ręcznie albo mikserem), aż będzie miękkie i elastyczne (ok. 10 min). Przykryj zagniecione ciasto w misce wilgotną ściereczką albo folią plastikową i odstaw na ok. 1 godz., aż ciasto podwoi objętość. Oprósz blat mąką, przełóż ciasto na blat i uderz w nie pięścią 8-10 razy, żeby rozprowadzić zgromadzone w czasie wyrastania powietrze. Podziel ciasto na 3 części i uformuj podłużne bochenki. Natłuść dużą blachę olejem i oprósz mąką. Ułóż na niej bochenki w odstępach 20 cm. Posmaruj bochenki osoloną wodą za pomocą pędzla, oprósz mąką i natnij wzdłuż ostrym nożem na głębokość 1 cm. Odstaw na bok na 15 min. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni C. Wstaw blachę z bochenkami do piekarnika i piecz 8 min. Zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i uchyl drzwiczki na 1-2 min. Następnie zamknij piekarnik i piecz ok. 30 min, aż bochenki wyrosną i będą złociste, a postukane od dołu wydadzą głuchy „pusty” dźwięk. Wyjmij chleb z piekarnika i wyłóż bochenki do ostygnięcia na metalową kratkę.

powrót

Podobne przepisy

Bułki serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Chrupkie chlebki żytnie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#marta.j.

28.02.2012 11:55


gdansk

CYTUJ

chlebek rewelacja. chociaz uformowalam za niskie bochenki i na blaszce sie zlaczyly. dobrze sie upiekl, skorka chrupiaca. nastepnym razem dam wiecej soli.

fruźka

postów: 2

20.02.2012 16:07

CYTUJ

Z podanego przepisu zrobiłam dwa nieduże bochenki. Smakuje wyśmienicie. Pięknie wyrósł, brak zakalca, skórka idealna, tylko w nocy trochę brzuch bolał ;) nie polecam zjadać prawie całego zanim ostygnie ;) natomiast polecam dodać do tego przepisu boczek i cebulę. A do następnego dodam oliwki :)

fruźka

postów: 2

19.02.2012 19:58

CYTUJ

Drożdże najlepiej rozpuścić najpierw w letniej wodzie. Właśnie zrobiłam ciasto i rośnie. Ciekawe jak wyjdzie. Inne chleby jak do tej pory wychodziły mi śpiewająco. Do tego przepisu dodałam boczek. Czekam na efekty ;)

#Pwoper_Fish

04.02.2012 15:16


Warszawa

CYTUJ

ja zrobiłam z mąki pszennej pełnoziarnistej Lubelli, wyszly mi takie 3 małe bochenki, na drugi dzień były trochę twardawe, skórka była strasznie gruba, zastępnym razem zrobie raczej większe bochenki. Ale przepis mimo to znakomity! Polecam;)

#ewaz15a

09.01.2012 09:57


j-bie

CYTUJ

a jakiej maki używasz? bo ja dałam żytnia i to może dlatego?

#Wiktor1983

07.01.2012 16:15


Polsla

CYTUJ

Super przepis, prosty i wychodzi.
Ważne żeby dodać świeże drożdże, przesianą mąkę i żeby woda byłą letnia. I nareszczie nie trzeba robić wcześniej zaczynku.
No i oczywiście dobrze nagrzać piekarnik do podanych temperatur i dopiero wstawiać. I nastawić żeby piekł się od góry i dołu. Jeśli coś jest nie tak to wychodzi zakalec.
Przepis prosty ale trzeba być przy nim precyzyjnym.
Jednak jak wszystko się dobrze zrobi jest super

#ewaz15

04.01.2012 16:18


j-bie

CYTUJ

coś chyba z tym przepisem jest nie tak zakalec mi wyszedł...;(

#ogladaczka

19.12.2011 14:44


CYTUJ

na filmie on dodaje drozdze prosto do maki i wyrabia mikserem.

Zuzianna

postów: 2

19.11.2011 23:50

CYTUJ

ewkabca napisał(a) 09.11.2011 12:51:
powiedzcie mi w jaki sposób dodać drożdże? trzeba je rozpuścić czy jak?
no własnie, też się zastanawiam..

#ewkabca

09.11.2011 12:51


CYTUJ

powiedzcie mi w jaki sposób dodać drożdże? trzeba je rozpuścić czy jak?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.