Chleb żytni z piwem

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Chleb żytni z piwem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

150 g mąki chlebowej

350 g mąki żytniej

10 g soli

10 g drożdży instant

50 ml melasy

140 ml wody

250 ml ciemnego piwa

mąka do podsypania

oliwa do posmarowania miski



glazura:

150 ml ciemnego piwa

100 g mąki żytniej

szczypta cukru

garść płatków owsianych



Przygotowanie:

Wsypujemy do miski obie mąki, sól i drożdże. Dodajemy melasę, 100 ml wody i 150 ml piwa. Mieszamy składniki łyżką. Potem mieszamy rękami, stopniowo dodając resztę wody i piwa, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania zwartego, kleistego ciasta. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat, rozpłaszczamy nasadą dłoni i zwijamy. Wyrabiamy tak 5-10 minut, aż ciasto stanie się gładkie. Wkładamy ciasto do czystej, posmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, aż zwiększy objętość przynajmniej dwa razy. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Rozpłaszczamy dłonią. Składamy na pół, przyciskamy. Składamy krótsze boki do środka, rozpłaszczamy kostkami palców. Zawijamy krótszy bok od góry, przyciskamy palcami i zwijamy do końca. Znów rozpłaszczamy, zawijamy bok od góry, przyciskamy palcami i zwijamy do końca. Formujemy w kulę, oprószamy mąką i chwilę obracamy na blacie. Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy glazurę: wsypujemy do miski mąkę, dodajemy piwo i cukier, mieszamy łyżką na gęstą pastę. Smarujemy bochenek glazurą i posypujemy płatkami owsianymi. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Wstawiamy chleb do piekarnika i pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na kratkę do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Bułeczki orkiszowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Focaccia z rozmarynem i oliwkami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Klasyczny chleb na zakwasie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb irlandzki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.