Marieta  Marecka

Chleb ze słonecznikiem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 7025

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

400 g mąki pszennej chlebowej

ok. 50 g słonecznika

ok. 50 g siemienia lnianego

łyżkę czarnego sezamu do posypania

250 ml letniej wody

kilka łyżek oliwy (ja dałam 2 łyżki do samego ciasta, a ok 1 łyżkę zużyłam na posmarowanie miski)

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

15 g drożdży

 

Przygotowanie:

Do miski wlać ciepłą wodę, dodać cukier i świeże drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na bok. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, ziarna (zostawiając po ok. łyżce na obsypanie chlebka). Dodać lekko buzujący i rosnący zaczyn z drożdży. Wymieszać wszystkie składniki przy pomocy drewnianej łyżki lub miksera na wolnych obrotach używając końcówki typu "hak". Ja do wyrabiania ciast drożdżowych wykorzystuję robota i na wolnych obrotach mieszam składniki ok 10-15 minut. Ale dla "łapkarzy" opcja jest następująca: należy wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i dalej ugniatać rękoma przez około 15 min, podsypując lekko mąką, żeby się nie kleiło. Z ciasta uformować okrągły bochenek, lekko zwilżyć wodą i posypać ziarnami słonecznika. Miskę średniej wielkości natłuścić olejem i włożyć do niej ciasto, posypaną ziarnami częścią do dołu. Resztę sezamu, siemienia itp. równomiernie rozsypać po cieście i lekko docisnąć. Miskę przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz. Piekarnik nagrzać do ok. 220 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Szybkim ruchem obrócić miskę nad blachą tak, aby ciasto znalazło się na blasze. Może się tak zdarzyć (jak mnie), że ciasto za nic nie chce odejść od ścianek, należy wtedy delikatnie je podważyć - jak złapie powietrze, odpadnie bez problemu. Odstawiamy je jeszcze na ok.20-25 min. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni, przez około 40-45 minut. Ja przed włożeniem ciasta do piekarnika wkładam na najniższą półkę piekarnika blaszkę z wodą, a blaszkę z pieczywem na środkową półkę. Tworzy się poniekąd piec konwekcyjny - domowym sposobem.



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 08:43

CYTUJ

A ja znam szybszy sposób na chlebek na zakwasie! Teraz w internecie można znaleźć gotowe i w dodatku ekologiczne mieszanki do wypieku chleba w domu. Znalazłam takie na stronie domowychlebek.pl. Zakwas oraz pozostałe składniki są gotowe do użycia od razu po odpakowaniu. Wystarczy wsypać wszystkie składniki do wypiekacza nastawić odpowiedni program, a o poranku czeka na nas pięknie pachnący zdrowy chlebek! Polecam.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.