Antonio  Carluccio

Chleb z resztkami


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc.3)
trudność: brak
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Chleb z resztkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto:

woda

drożdże piwne

jaja

sól

pieprz

oliwa

mąka durum

zwykła mąka pszenna



Dodatki:

resztki jedzenia – skrawki serów i wędlin

(np. parmezan, pecorino, salami, szynka prosciutto, kiełbasa)

bułka tarta do posypania blachy



Przygotowanie:

W odrobinie wody rozpuszczamy drożdże piwne. Następnie wbijamy jaja. Dodajemy sól i pieprz oraz kilka kropel oliwy. Następnie dodajemy mąkę durum. Mieszamy ciasto. Po chwili dodajemy drugi rodzaj mąki – zwykłą miękką mąkę. Wyrabiamy gęste ciasto na chleb. Następnie zostawiamy je do wyrośnięcia – na około pół godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i oprószamy mąką. Ugniatamy je kilka razy rękami. Potem należy dołączyć resztki jedzenia. Kawałki rozmaitych serów – np. parmezanu, pecorino. Oraz okrawki wędlin – szynki prosciutto, salami, kiełbas. Skrapiamy ciasto odrobiną oliwy i dodajemy kawałek masła. Zagniatamy całość. Chleb ugniatamy tak długo, aż wszystkie okrawki znajdą się w środku, w cieście. Na koniec formujemy wałek z ciasta. Blachę do pieczenia posypujemy tartą bułką i układamy na niej chleb, zwinięty w pierścień. Po wierzchu trzeba posmarować go odrobiną oliwy. Po pół godzinie w piecu chleb jest gotowy. W tym przepisie możecie wykorzystać także oczywiście inne resztki jedzenia.



© Antonio Carluccio

powrót

Podobne przepisy

Pierogi z jagodami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi na słodko
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pielmieni
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Argentyńskie pierożki z wołowiną
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Pierożki goutie
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 08:50

CYTUJ

Widać, że masz spore doświadczenie. Piękne są Ja piekę domowy chlebek tylko z gotowych zestawów. Robi się go dużo prościej i szybciej a smak przypomina kuchnię mojej babci Koleżanka mi kiedyś poleciła jak byłam u niej w odwiedzinach. Zachwycała się nim, a ja nie mogłam uwierzyć, że to takie proste. Zestawy znalazłam na stronie domowychlebek.pl są tam także instrukcje do każdego rodzaju mąki. Warto kupić i spróbować!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.