Chleb z orzechami włoskimi i oregano

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Chleb z orzechami włoskimi i oregano
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto chlebowe:

700 g niebielonej mąki pszennej

300 g niebielonej mąki żytniej

2 łyżki suchych drożdży

1 łyżka soli

1 łyżka suszonego oregano

4 całe jajka

500 ml ciepłej wody

250 g obranych, grubo posiekanych orzechów włoskich

3 łyżki oliwy



Rozmącone jajko:

1 jajko

1 łyżka mleka



Przygotowanie:

Wymieszać mąki, drożdże, sól i oregano. Dodać jajka i wlać ciepłą wodę. Zagnieść, aby powstało jędrne ciasto. Wyrabiać na stolnicy około 5 minut. Posmarować niewielką ilością oliwy. Przełożyć do miski, okleić folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości. Wyjąć z miski. Wyłożyć na stolnicę, zagnieść, uformować płaski placek. Posypać orzechami. Zagnieść. Ponownie posmarować niewielką ilością oliwy i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem z folii spożywczej.

Wyjąć z miski. Uformować dwa długie bochenki. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złocisty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Upieczony chleb po postukaniu w spód powinien wydać głuchy dźwięk.



Opracowane na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.



powrót

Podobne przepisy

Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Klasyczny chleb na zakwasie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chlebek fougasse
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ziołowy chlebek z oliwą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciabatta bez wyrabiania
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.