Chleb z orzechami włoskimi i oregano

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Chleb z orzechami włoskimi i oregano
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto chlebowe:

700 g niebielonej mąki pszennej

300 g niebielonej mąki żytniej

2 łyżki suchych drożdży

1 łyżka soli

1 łyżka suszonego oregano

4 całe jajka

500 ml ciepłej wody

250 g obranych, grubo posiekanych orzechów włoskich

3 łyżki oliwy



Rozmącone jajko:

1 jajko

1 łyżka mleka



Przygotowanie:

Wymieszać mąki, drożdże, sól i oregano. Dodać jajka i wlać ciepłą wodę. Zagnieść, aby powstało jędrne ciasto. Wyrabiać na stolnicy około 5 minut. Posmarować niewielką ilością oliwy. Przełożyć do miski, okleić folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości. Wyjąć z miski. Wyłożyć na stolnicę, zagnieść, uformować płaski placek. Posypać orzechami. Zagnieść. Ponownie posmarować niewielką ilością oliwy i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem z folii spożywczej.

Wyjąć z miski. Uformować dwa długie bochenki. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złocisty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Upieczony chleb po postukaniu w spód powinien wydać głuchy dźwięk.



Opracowane na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.



powrót

Podobne przepisy

Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Grzanki z górskiego chleba
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Focaccia z rozmarynem i oliwkami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Briosza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.