Chleb z białą czekoladą o malinami

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Chleb z białą czekoladą o malinami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

250 g zakwasu

375 g mąki chlebowej (typ 750)

130 ml wody

7 g soli

150 g białej czekolady w groszkach lub drobno posiekanej z tabliczki

100 g świeżych malin

oliwa do posmarowania blatu i miski

mąka

semolina do posypania



Przygotowanie:

Umieszczamy zakwas w misce, wsypujemy mąkę i wlewamy ⅔ wody. W reszcie rozpuszczamy sól. Mieszamy składniki rękami. Dodajemy resztę wody i zagniatamy od brzegów do środka, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Wykładamy na posmarowany oliwą blat, rozpłaszczamy i zwijamy. Wyrabiamy tak 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy w kulę, wkładamy do czystej, posmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 5-6 godzin, aż ciasto zwiększy objętość przynajmniej dwa razy. Do miski z ciastem wsypujemy czekoladę i maliny, zagniatamy od brzegów do środka, aż składniki się wymieszają. Jeśli masa zrobi się zbyt mokra, oprószamy mąką. Wykładamy ciasto na posypany mąką blat. Chwilę wyrabiamy, rozpłaszczamy i zwijamy, formujemy w wałek, wkładamy spodem do góry do obficie posypanego mąką podłużnego koszyka rozrostowego (lub foremki posmarowanej oliwą i obsypanej mąką), wkładamy do torby foliowej i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 3-4 godzin, aż ciasto zwiększy objętość dwa razy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Delikatnie wykładamy ciasto na blachę oprószoną mieszanką mąki i semoliny. Wstawiamy na środkową półkę i pieczemy 20 minut. Obniżamy temperaturę do 190°C i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na kratkę do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Słodkie bułeczki maślane z konfiturą jarzębinową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.