Delia  Smith

Chleb razowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Pieczywo

Chleb razowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

55 dag mąki

drożdże

cukier

sól

woda

 

 

Przygotowanie:


Do miski wsypujemy 55 dag lekko podgrzanej mąki, dodajemy drożdże, cukier, sól oraz wodę i mieszamy wszystko razem. Wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą, a następnie przekładamy je na stolnicę, ale nie wygniatamy go. Ciasto rozciągamy oraz składamy i umieszczamy w foremce. Lekko ugniatamy, wypełniając całe jej dno i posypujemy mąką. Foremkę przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciemne pieczywo wyrasta tylko raz. Wstawiamy je na 40 minut do piekarnika, rozgrzanego do 200° Celsjusza. Po wyjęciu sprawdzamy, czy chleb jest upieczony.

powrót

Podobne przepisy

Briosza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb chłopski
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bułeczki orkiszowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chlebek fougasse
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#Pożeraczka

17.02.2011 02:57


Warszawa

CYTUJ

Przesada z tymi dokładnymi proporcjami składników. Wystarczy wrzucać na oko.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.