Delia  Smith

Chleb razowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Pieczywo

Chleb razowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

55 dag mąki

drożdże

cukier

sól

woda

 

 

Przygotowanie:


Do miski wsypujemy 55 dag lekko podgrzanej mąki, dodajemy drożdże, cukier, sól oraz wodę i mieszamy wszystko razem. Wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą, a następnie przekładamy je na stolnicę, ale nie wygniatamy go. Ciasto rozciągamy oraz składamy i umieszczamy w foremce. Lekko ugniatamy, wypełniając całe jej dno i posypujemy mąką. Foremkę przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciemne pieczywo wyrasta tylko raz. Wstawiamy je na 40 minut do piekarnika, rozgrzanego do 200° Celsjusza. Po wyjęciu sprawdzamy, czy chleb jest upieczony.

powrót

Podobne przepisy

Chleb na zakwasie
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chleb irlandzki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Chleb chłopski
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Focaccia z rozmarynem i oliwkami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#Pożeraczka

17.02.2011 02:57


Warszawa

CYTUJ

Przesada z tymi dokładnymi proporcjami składników. Wystarczy wrzucać na oko.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.