Chleb nadziewany warzywami

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Chleb nadziewany warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 czerwone papryki

2 żółte papryki

2 cukinie

1 bakłażan

4 łyżki oliwy

sól i świeżo zmielony pieprz

1 bochenek czerstwego chleba

1½ łyżeczki octu sherry

1 ząbek czosnku

250 g mozarelli

1 pęczek bazylii

3 łyżki gotowego pesto



Przygotowanie:

Z papryk usuwamy ogonki i nasiona, kroimy na ćwiartki. Cukinie i bakłażan kroimy wzdłuż na plastry. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Wrzucamy warzywa do miski, skrapiamy połową oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Układamy warzywa w jednej warstwie na blasze, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, aż będą miękkie. Odkrawamy wierzch bochenka. Wykrawamy miękisz chleba, zostawiając przy skórce warstwę ok. 3 cm. Wkładamy połowę miękiszu do malaksera i miksujemy na okruchy. Wsypujemy do miski. Mieszamy resztę oliwy, ocet i obrany, zmiażdżony ząbek czosnku. Wlewamy do okruchów, dodajemy upieczone warzywa wraz z sokiem, który wypłynął podczas pieczenia. Wszystko razem dobrze mieszamy. Odstawiamy na godzinę. Kroimy mozzarellę na plasterki i osuszamy na papierze kuchennym. Smarujemy wnętrze wydrążonego bochenka pesto. Układamy warstwami warzywa i mozzarellę, posypując porwanymi liśćmi bazylii. Przykrywamy odkrojonym wierzchem, ciasno owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na całą noc. Kroimy bochenek na 6-8 części i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Bułeczki orkiszowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chleb chłopski
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.