Grzegorz  Łapanowski

Chleb na zakwasie

Grzegorz Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

Chleb na zakwasie

odsłon: 162556

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Zakwas
100 ml wody
100 g mąki żytniej
Chleb
4 łyżki zakwasu
1/5 kg mąki żytniej razowej
1/5 kg mąki pszennej (typ 500)
400 ml ciepłej wody
sól
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka pestek słonecznika

Przygotowanie:


Przepis na ten chleb domowy jest wyjątkowo prosty. Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać wodę, sól i zakwas. Dosypać żurawinę, migdały i pestki, wszystko wyrobić bardzo dokładnie by powstało gładkie ciasto. Ciasto uformować i odstawić do wyrośnięcia na 8 godzin. Po tym czasie piec w temperaturze 170 stopni C, w piekarniku grzejącym od spodu. Chleb na zakwasie bardzo długo zachowuje świeżość. Ponadto chleb żytni na zakwasie jest zdrowy i bogaty w składniki odżywcze.

powrót

skomentuj przepis

loveme84

postów: 1

17.01.2016 23:21

CYTUJ

Coś nie tak jest z tym przepisem ;/ Użyłam proporcji bazując na książce - 400ml wody i 500g mąki żytniej + 500g mąki pszennej i wyszło mi bardzo ciężkie ciasto trudne do wyrobienia - nie taka paćka jak na filmie. Zobaczymy czy jutro wyrosnie ale nie wróży to nic dobrego:(

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 08:47

CYTUJ

Wspaniały chlebek, lecz z tego co widzę bardzo czasochłonny do wypieku. Ostatnio przerzuciłam się na ekologiczną żywność i tylko biopieczywo pojawia się w mojej kuchni. Ja do moich chlebków używam mieszanek firmy Gronpiek, zdrowych i ekologicznych w dodatku wszystkie składniki znajdują się w środku, a czas przygotowania i pieczenia jest krótki co bardzo mi odpowiada. Myślę że powinnyście też spróbować.

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 08:41

CYTUJ

Widać, że masz spore doświadczenie. Piękny wyszedł Emotikon grin .Ja piekę domowy chlebek tylko z gotowych zestawów. Robi się go dużo prościej i szybciej a smak przypomina kuchnię mojej babci Koleżanka mi kiedyś poleciła jak byłam u niej w odwiedzinach. Zachwycała się nim, a ja nie mogłam uwierzyć, że to takie proste. Zestawy znalazłam na stronie domowychlebek . pl są tam także instrukcje do każdego rodzaju mąki. Warto kupić i spróbować!

tharkan

postów: 2

23.09.2012 09:50

CYTUJ

Zastosowałem podane proporcje i wyszło mi strasznie twarde ciasto (w porównaniu do tego na filmie).

#Kitty22

12.05.2012 09:30


Lubliniec

CYTUJ

Właśnie upiekłam chleb wg tego przepisu i wyszedł świetny!! A dodam, że to mój pierwszy chlebek :)

#mercedes

13.04.2012 09:16


Poznań

CYTUJ

Bardzo ciekawy przepis:) Chcialbym wypróbować tylko jak długo ten zakwas ma się robic??? Pozdrawiam

#monikha

29.02.2012 23:20


CYTUJ

zrobilam ten chleb, no i chodzi o pół kg mąki żytniej i pół kg mąki pszennej,wyszedł smaczny, ale za mało dodalam soli więc mysle że łyżka będzie ok, piec ok godziny

#benk

27.02.2012 14:42


krasnik

CYTUJ

W przepisie pod filmikiem jest 1/5 kg czyli 200g tez zwrócilem na to uwagę że coś tu nie gra.

#mankala

17.02.2012 22:13


gorzów wlkp

CYTUJ

Witam,
mam wielką ochote upiec powyższy chleb, ale jest tu pewna nieścisłość pomiędzy "filmem" a przepisem zamieszczonym poniżej:)
W filmie jest mowa o dodawaniu po kilogramie mąki pszennej i kilogramie mąki żytniej razowe, natomiast w przepisie umieszczonym pod filmem piszecie Państwo że potrzeba po półtora kilograma każdej z mąki:)
Prosze o sprostowanie:) dziekuje z góry i pozdrawiam asia

olaer

postów: 3

27.09.2011 11:30

CYTUJ

Chleb na zakwasie przedstawiony w tym przepisie powinno się piec około 1,5h. Sprawdziłam powyższy przepis wideo na domowy chleb i polecam ten sposób pieczenia.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 st i kładziemy ciasto na samym spodzie.
W temp. 220 st. chleb powinien się piec 15 min.
Zmniejszamy temperaturę do 190 st i pieczemy około 70-80 min w zależności od tego jak bardzo chcemy mieć chleb wypieczony.
Dla mnie to najlepszy przepis na chleb na zakwasie. Rodzina, goście będą zachwyceni jedząc taki tradycyjny chlebek.

post edytowany 1 raz, ostatnio 08.10.2011 20:43

#azalka

22.01.2011 10:38


Bydgoszcz

CYTUJ

ale ile czasu??piec ten chleb??

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.