Chleb na słodzie

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Chleb na słodzie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

3 łyżki ekstraktu słodowego

2 łyżki melasy

1 łyżka cukru

25 g masła

350 g mąki chlebowej

100 g mąki pszennej razowej

szczypta soli

14 g drożdży instant

225 g rodzynków (sułtanki)

250 ml ciepłej wody

1 łyżka płynnego miodu

masło do posmarowania formy

mąka do podsypania

masło do podania



Przygotowanie:

Umieszczamy w rondlu ekstrakt słodowy, melasę, cukier i masło, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, aż masło się stopi. Odstawiamy na 20 minut do przestygnięcia.

Wsypujemy do miski obie mąki, sól, drożdże i rodzynki, mieszamy. Wlewamy mieszaninę z rondla i wodę, mieszamy składniki łyżką. Potem mieszamy rękami, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Wkładamy ciasto na oprószony mąką blat, rozpłaszczamy nasadą dłoni, zwijamy do środka i przyciskamy. Wyrabiamy tak 5-10 minut, aż ciasto stanie się gładkie. W razie potrzeby podsypujemy mąką, by ciasto nie kleiło się do rąk i blatu. Formujemy ciasto w podłużny wałek, przekrawamy w poprzek na pół, zawijamy końce do środka i lekko przyciskamy. Smarujemy masłem 2 podłużne foremki, wkładamy ciasto zawiniętymi końcami do dołu, przyciskamy palcami, by wypełnić blaszki i wygładzamy. Przykrywamy luźno folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż ciasto sięgnie brzegów foremki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. Usuwamy folię, wstawiamy blaszki do piekarnika i pieczemy 40 minut na złoty kolor. Bochenki wykładamy z foremek na kratkę, polewamy miodem i zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy chleb na kromki i podajemy z masłem.

powrót

Podobne przepisy

Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciabatta bez wyrabiania
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grzanki z górskiego chleba
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 08:54

CYTUJ

A ja znam szybszy sposób na chlebek na zakwasie! Teraz w internecie można znaleźć gotowe i w dodatku ekologiczne mieszanki do wypieku chleba w domu. Znalazłam takie na stronie domowychlebek.pl. Zakwas oraz pozostałe składniki są gotowe do użycia od razu po odpakowaniu. Wystarczy wsypać wszystkie składniki do wypiekacza nastawić odpowiedni program, a o poranku czeka na nas pięknie pachnący zdrowy chlebek! Polecam.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.