Chleb kukurydziany z warzywnym konfetti

Chleb kukurydziany z warzywnym konfetti
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • ½ szklanki czerwonej papryki
  • pokrojonej w drobną kostkę
  • ¼ szklanki pomarańczowej papryki
  • pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 1/3 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki posiekanej dymki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki kolendry
  • 2 łyżeczki drobno otartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka soldy oczyszczonej
  • 1 łyżeczka miałkiej soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta pieprzu kajeńskiego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na średnim ogniu podsmaż paprykę na oleju przez 4 min. Dodaj tymianek i smaż jeszcze przez 5 min, mieszając, a następnie odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i wysmaruj oliwą kwadratową formę o boku 20 cm. Wymieszaj w misce mikserem maślankę, olej, jajka, cukier oraz sok cytrynowy. W drugiej misce wymieszaj mąkę, dymkę, kolendrę, skórkę cytrynową, sodę, sól, kmin rzymski i pieprz kajeński. Dodaj sypkie składniki do miski z maślankową mieszaniną i wymieszaj na gładką lejącą masę. Dodaj ostudzoną podsmażoną paprykę i wlej ciasto do formy. Piecz 15-18 min, aż ciasto będzie złociste i sprężyste. Podawaj na ciepło albo na zimno.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA