Katia Roman-Trzaska

Chleb dyniowo-imbirowy


Przepis z programu Little Chef (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

odsłon: 8890

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 łyżek roztopionego masła

2 i 1/2 szklanki mąki + około łyżki

by obsypać formę do pieczenia

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki mielonego imbiru

łyżeczka soli

¾ szklanki drobnego cukru

szklanka brązowego cukru (jeśli nie masz

to dodaj 3/4 szklanki zwykłego cukru)

1 ¾ szklanki puree z dyni (patrz na dole)

3 duże jajka

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wysmaruj masłem dwie formy do chleba, oprósz je mąką. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, imbir i sól. W mniejszej misce wymieszaj cukry, dynię, masło i jajka. Dodaj mąkę do masy dyniowej i mieszaj do połączenia się składników. Wlej ciasto do foremek i piecz, aż patyczek włożony w sam środek ciasta będzie czysty, czyli ok. 50 minut. Wyjmij z piekarnika (Mały Kucharz prosi dorosłego o pomoc!) i odczekaj ok. 10 minut. Można teraz wyjąć z formy i poczekać, aż kompletnie ostygnie. Najlepszy z mlekiem!
To jest przepis na duży chleb! W zwykłe dni, kiedy nie spodziewamy się armii gości, można ten przepis spokojnie podzielić na pół. Jeżeli chodzi o puree z dyni to trochę to skomplikowane, ale w końcu teraz jest sezon na dynię... A więc, kroimy dynię na dosyć duże kawałki, układamy miąższem do dołu na blasze i pieczemy w piekarniku (160 stopni) ok 40 minut, aż będzie miękka. Wydrążamy „dyniowe mięso” i odsączamy sok dyniowy na sitku kilka godzin. Potem do miksera, żeby powstała jednolita masa i używamy do chleba, zupy, albo mrozimy w torebkach/pudełkach, aż nadejdzie dyniowa wena. Alternatywa: przebywając właśnie w USA kupujemy gotową puszkę z napisem "pumpkin puree".

powrót

Podobne przepisy

Chleb dyniowo-imbirowy
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
(odc.06) greckie ciasto orzechowe
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Ciasteczka arachidowo-czekoladowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciastka chaussons aux pommes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka owsiane z kawą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Słone ciastka serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 08:50

CYTUJ

Widać, że masz spore doświadczenie. Piękne są Ja piekę domowy chlebek tylko z gotowych zestawów. Robi się go dużo prościej i szybciej a smak przypomina kuchnię mojej babci Koleżanka mi kiedyś poleciła jak byłam u niej w odwiedzinach. Zachwycała się nim, a ja nie mogłam uwierzyć, że to takie proste. Zestawy znalazłam na stronie domowychlebek.pl są tam także instrukcje do każdego rodzaju mąki. Warto kupić i spróbować!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.