James  Martin

Chleb czosnkowy


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Chleb czosnkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 główek czosnku

oliwa z oliwek

sól

świeży tymianek

bochenek chleba

 

 

Przygotowanie:


4 główki czosnku nie obierając przecinamy na pół w poprzek główki. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, obficie solimy, polewamy ok. pół szklanki oliwy i dodajemy listki z kilku gałązek tymianku. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika na 10-15 minut. Tak upieczony czosnek wyciskamy ze skórek i mamy pastę do smarowania chleba. Na dużym kawałku folii aluminiowej kładziemy zgniecione ze skórką ząbki czosnku (z 2 główek), posypujemy solą i tymiankiem i polewamy obficie oliwą. Na to kładziemy cały bochenek chleba, zawijamy dokładnie folię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na 10 minut.

powrót

Podobne przepisy

Ciabatta bez wyrabiania
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb na zakwasie
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chałka waniliowa z kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.