Delia  Smith

Chleb biały


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Chleb biały
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

70 dag mąki o wysokiej zawartości glutenu

1 łyżeczka suchych drożdży

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

 

 

Przygotowanie:


Wszystko razem przesiewamy do miski z jak największej wysokości, żeby mąkę napowietrzyć. Robimy w mące zagłębienie, wlewamy 400 mililitrów ciepłej wody i mieszamy drewnianą łyżką. Jeśli wody jest za mało – dolewamy odrobinę. Gdy mąka się z nią połączy, zaczynamy wyrabiać ciasto ręką. Po dokładnym połączeniu składników masę wykładamy na stolnicę. Nie trzeba posypywać jej mąką. Ciasto wygniatamy 3 minuty. Wkładamy je z powrotem do miski, zakrywamy folią, by nie wyschło i zostawiamy na dwie godziny w temperaturze pokojowej. Przez ten czas powinno podwoić swoją objętość. Po dwóch godzinach ciasto jest wyrośnięte. Ponownie wykładamy je na stolnicę i ponownie wyrabiamy przez dwie minuty, aby ciasto drugi raz wyrosło. Następnie formujemy bochenek: rozciągamy ciasto w podłużny owal i składamy do środka najpierw jeden, a potem drugi koniec. Wkładamy do lekko natłuszczonej foremki, posypujemy mąką – i odstawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy, by nie wyschło. Pozwalamy mu rosnąć w pokojowej temperaturze przez godzinę – powinno wyjść ponad krawędzie formy. Chleb wstawiamy na 30 – 40 minut do piekarnika nagrzanego do dwustu trzydziestu stopni Celsjusza. Aby sprawdzić, czy chleb jest upieczony – wyjmujemy go z blachy, obracamy do góry nogami i mocno stukamy w dno. Jeśli dźwięk jest pusty – chleb jest gotowy.

powrót

Podobne przepisy

Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Chleb na zakwasie
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ziołowy chlebek z oliwą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.