Anna Olson

Chleb bananowy z białą czekoladą


Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Chleb bananowy z białą czekoladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Skladniki

2 bardzo dojrzałe banany

¼ szklanki masła

1/3 szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

1 jajko

1¼ szklanki mąki

1¼ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki soli

¾ szklanki posiekanej białej czekolady plus czekolada do dekoracji





Przygotowanie

Banany rozgnieść widelcem, powinno być około ¾ szklanki masy, odstawić. W misce utrzeć masło z cukrem, jajko, dolać ekstrakt wanilii. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Do masła z cukrem dodawać na przemian mąkę i bananowe purée, mieszając na gładką masę. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Keksówkę posmarować tłuszczem i wysypać mąką. Przełożyć łyżką ciasto do foremki. W trakcie pieczenia objętość ciasta powinna się podwoić. Wstawić na 50 - 60 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na środkową półkę. Gdy chleb wystygnie, przy pomocy pergaminowego rożka polewać białą, roztopioną czekoladą.



Wersja zmodyfikowana



TORT BANANOWY Z MASĄ SEROWĄ



Masa serowa

450 g serka śmietankowego

6 łyżek niesolonego masła

1 szklanka przesianego cukru pudru

4 łyżki kwaśnej śmietany



Serek śmietankowy ubijać z masłem za pomocą miksera aż uzyskamy gładką konsystencję. Zmniejszyć prędkość, dodać cukier puder, a następnie kwaśną śmietankę.

Podwójną ilość ciasta wg. powyższego przepisu, upiec w dwóch okrągłych foremkach. Przestudzić i przełożyć masą serową, którą też należy posmarować boki. Sztywną skrobaczkę do ciasta, która ma kąt prosty, przeciągnąć dookoła, żeby wygładzić powierzchnię. Boki ozdobić przy pomocy linijki cukierniczej. Na wierzchu przybrać wiórkami z białej czekolady wykonanymi przy pomocy obieraczki do warzyw.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Tartaletki z kremem budyniowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto a la pleśniak
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Paliery serowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta-pudding z panettone
Jamie  Oliver
Przepis z programu Wystrzałowe Święta Jamiego
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta jabłkowo-miodowa
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 08:50

CYTUJ

Widać, że masz spore doświadczenie. Piękne są Ja piekę domowy chlebek tylko z gotowych zestawów. Robi się go dużo prościej i szybciej a smak przypomina kuchnię mojej babci Koleżanka mi kiedyś poleciła jak byłam u niej w odwiedzinach. Zachwycała się nim, a ja nie mogłam uwierzyć, że to takie proste. Zestawy znalazłam na stronie domowychlebek.pl są tam także instrukcje do każdego rodzaju mąki. Warto kupić i spróbować!

#dudek

30.06.2011 14:51


Gryfice

CYTUJ

a co z jajkiem??

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.