Marieta  Marecka

Chipsy z batatów i ziemniaków z wędzoną papryką z sosem queso


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Chipsy z batatów i ziemniaków z wędzoną papryką z sosem queso
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 batat

2 duże ziemniaki

sól

pieprz

oliwa z oliwek

wędzona papryka

 

Sos queso:

1 świeże jalapeno

2 szklanki startego sera typu cheddar

1 kulka mozzarelli

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 ząbek czosnku

1 mała cebula

sól

pieprz

1 łyżka masła

1 łyżeczka kuminu

szczypta pieprzu cayenne

ok. 1-2 szklanek mleka

¼ szklanki śmietany 22%

szczypta gałki muszkatołowej

1 łyżka chipotle

 

Do podania:

Kolendra – świeża

pomidory – pokrojone w drobną kostkę do posypania sosu

jalapeno – drobno pokrojone

 

Przygotowanie:

Ziemniaki i bataty obieramy i kroimy w cienkie plasterki, na mandolinie, nożem lub w robocie kuchennym. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy porządnie oliwą i dokładnie obtaczamy warzywa w tłuszczu i przyprawach.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Plastry ziemniaków i batatów rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster układamy osobno, nie powinny na siebie zachodzić. Wstawiamy blaszkę do pieca na ok. 14 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Krótko podsmażamy, aż cebula lekko się zeszkli i dosypujemy jalapenio. Całość posypujemy mąką kukurydzianą i mieszamy.
Powstanie nam zasmażka do której wlewamy mleko połączone ze śmietaną. Dolewamy stopniowo i ciągle dokładnie mieszamy. Ilość mleka zależna jest od tego, jak gęsty sos chcemy otrzymać. Do rondelka dodajemy serr i chipotle, które wcześnie można zmiksować blenderem na gładką pastę. Gotujemy do czasu, aż ser zacznie się rozpuszczać i całość zgęstnieje, w razie potrzeby można całość miksować blenderem i dolewać po trochu mleko.
Doprawiamy sos do smaku i podajemy posypany drobno pokrojonymi papryczkami jalapeno, świeżą kolendrą i pomidorami pokrojonymi w kostkę oraz z chipsami z warzyw.

powrót

Podobne przepisy

Jajka w pomidorach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Piklowane buraki
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.