Aaron Craze

Chińska zupa z pierożkami i makaronem ryżowym


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Chińska zupa z pierożkami i makaronem ryżowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Pierożki:

250 g mielonej wieprzowiny

100 g krewetek

2 dymki, posiekane

2 łyżki wina ryżowego shaoxing

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

5-cm kawałek imbiru, drobno startego

garstka listków kolendry

1 czerwona chili, bez pestek, posiekana

drobno otarta skórka i sok z 1 limonki

24 krążki ciasta pierożkowego gyoza lub wonton

mąka kukurydziana do oprószenia blatu



Zupa:

1,5 litra świeżego bulionu drobiowego

5-cm kawałek imbiru, pokrojonego na cienkie plasterki

1 czerwona chili, pokrojona w drobne paski

1 młody por, pokrojony w drobne paski

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu ostrygowego

125 g cienkiego makaronu ryżowego nitki

garść grubo posiekanej naci kolendry



Pierożki:

Wszystkie składniki nadzienia pierożków (bez krążków ciasta oraz mąki kukurydzianej) włóż do naczynia malaksera. Lekko posól, dopraw białym pieprzem i zmiksuj pulsacyjnie uważając, żeby nie zrobiła się gładka pasta. Nakładaj na środek każdego krążka z ciasta po łyżeczce farszu. Wilgotnym palcem zwilż brzegi krążków i składaj je na pół ozdobnie zaciskając krawędź, żeby szczelnie zamknąć nadzienie. Rozłóż pierożki na tacy oprószonej mąką kukurydzianą, oprósz je również z wierzchu i przykryj plastikową folią, żeby nie wyschły i nie popękały. Jeśli nie zużywasz wszystkich pierożków, zamroź je na tacy, strząśnij nadmiar mąki i przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika.



Zupa:

Zagrzej w garnku bulion drobiowy z imbirem i chili. Gdy się zagotuje, powkładaj pierożki i delikatnie pomieszaj, żeby się nie skleiły, a następnie zmniejsz ogień i gotuj 4-5 min. Dopraw bulion sosem sojowym i ostrygowym do smaku. Włóż do zupy makaron ryżowy i podgrzewaj jeszcze przez minutę, aż makaron zmięknie. Dodaj natkę kolendry i nałóż porcje zupy do kubeczków albo misek.



Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.



powrót

Podobne przepisy

Zupa-krem z surowych warzyw
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Minestrone z pesto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z selera i papierówki
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa dyniowa z soczewicą i twarożkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Chowder rakowy
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa warzywna z makaronem sojowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.