Anna Olson

Chilli z kurczakiem i trzema paprykami


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Chilli z kurczakiem i trzema paprykami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki oleju roślinnego

900 g mięsa z piersi kurczaka

pokrojonego w drobną kostkę

4 łyżki mąki

1 szklanka pokrojonej w kostkę cebuli

½ szklanki pokrojonego w kostkę selera naciowego

1 szklanka obranej i pokrojonej w kostkę marchwi

1 szklanka obranej i pokrojonej w kostkę rzepy

1 czerwona słodka papryka

pokrojona w kostkę

1 strączek jalapeno

pokrojony w drobną kostkę

3 ząbki czosnku

drobno posiekane

2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 szklanka wytrawnego białego wina

3 łyżki melasy

1 szklanka soku jabłkowego

800 g pokrojonych w kostkę pomidorów

1 puszka (400 g) białej fasoli

opłukanej i osączonej

1 szklanka bulionu drobiowego

2 listki laurowe

2 łyżki białego octu winnego

sól

szczypta mielonego cynamonu

mielony pieprz syczuański albo biały

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej duży garnek o grubym dnie na średnim ogniu i wlej 2 łyżki oleju. Obtocz pokrojone w kostkę mięso kurczaka w mące i obsmażaj porcjami w garnku, aż się zrumienią. Opróżnij garnek z mięsa, zmniejsz ogrzewanie, dodaj pozostałe 2 łyżki oleju, kmin, kolendrę, cebulę, seler, marchewkę oraz rzepę i smaż, aż cebula będzie szklista (ok. 5 min). Dodaj paprykę i jalapeno oraz czosnek i podduś przez minutę. Wlej białe wino oraz melasę i zagotuj. Dodaj obsmażone kawałki kurczaka, a następnie wmieszaj sok jabłkowy, pomidory, fasolę, bulion drobiowy oraz listki laurowe. Przykryj i duś na wolnym ogniu ok. 45 min, aż warzywa zmiękną, a mięso będzie ugotowane. Posól do smaku i wymieszaj z cynamonem i pieprzem, aż osiągniesz właściwy aromat i smak.

powrót

Podobne przepisy

Pulpeciki z pieczeni po florentyńsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kapłon smażony na słodko
Przepis z programu Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.03) pieczony kurczak po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kefta z jagnięciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Grandos nachos
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kaczka w pomarańczach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.