Delia  Smith

Chilli con carne z kurczaka


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

Chilli con carne z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże cebule

6 papryczek chilli

4 ząbki czosnku

pęczek kolendry

25 dag fasoli

pół litra bulionu drobiowego lub warzywnego

łyżeczka sosu Tabasco

kilogram udek kurczaka

zielona papryka

20 dag mozzarelli

75 ml gęstej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Podsmażamy cebule, chilli, czosnek i drobno posiekane łodyżki kolendry. Dodajemy łyżeczkę uprażonych i rozgniecionych w moździerzu nasion kminu rzymskiego. Zagęszczamy łyżką mąki. Dodajemy namoczoną fasolę. Wlewamy bulion i Tabasco. Przyprawiamy do smaku, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na maleńkim ogniu około półtorej godziny.
Następnie dodajemy pokrojonego na kęsy kurczaka i posiekaną paprykę. Mieszamy i gotujemy kolejne pół godziny. Na koniec dodajemy tartą mozzarellę i śmietanę. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 20 minut, aż ser się rozpuści. Przed podaniem dodajemy sok z połowy limonki i posypujemy posiekanymi liśćmi kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Schab po węgiersku
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Kiełbaski „whistle stop”
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kotleciki z kaszanki z puree ziemniaczanym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Hamburgery
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.