Chili z mięsa mielonego i fasoli

Chili z mięsa mielonego i fasoli
Oceń przepis:
82 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa
  • 150 g fasoli pinto
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 100 ml oleju
  • 1 puszka (160 g) koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki kminu
  • 2 łyżki oregano
  • 1 łyżka majeranku
  • 30 g przyprawy chilli lub mieszanki różnych papryk suszonych
  • sól
  • pieprz
  • papryka cayenne

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć na noc, ugotować z listkiem laurowym i cebulą z nabitymi goździkami do miękkości na małym ogniu. Na rozgrzanym oleju w garnku o grubym dnie zeszklić cebulę, dodać mięso i smażyć, aż przestanie być różowe. Dodać przyprawy i pół szklanki wody, dusić razem 30 minut. Dodać odcedzoną fasolę i pomidory, jeśli trzeba trochę wody z fasoli. Dobrze wymieszać, doprawić do smaku i dusić razem dalsze 30 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA