Chili z fasoli, zapiekane pod ciastem kukurydzianym

Chili z fasoli, zapiekane pod ciastem kukurydzianym
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

Składniki:

Nadzienie

Ciasto

  • 0,5 szklanki grubej polenty instant
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki maślanki
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 100 g tartego ostrego żółtego sera
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek i przyprawy. Dodać odcedzoną fasolę, przesmażyć mieszając z przyprawami, wlać sos pomidorowy. Dusić chwilę razem. Ostudzić.
Wymieszać w jednej misce wszystkie suche składniki ciasta, a w drugiej wszystkie mokre.
Rozgrzać piekarnik. Do naczynia żaroodpornego włożyć fasolę z sosem. Szybko wymieszać ze sobą wszystkie składniki ciasta. Mokrym ciastem zalać fasolę i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut aż ciasto się zrumieni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA