Agnieszka Kręglicka

Chili z fasoli, zapiekane pod ciastem kukurydzianym


Przepis z programu Para w kuchni (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

Chili z fasoli, zapiekane pod ciastem kukurydzianym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Nadzienie

1,5 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli lub 2 puszki po 400g

2 cebule pokrojone w kostkę

3 posiekane ząbki czosnku

1 szklanka sosu pomidorowego

4 łyżki oleju

sól

pieprz

kmin rzymski

oregano

słodka papryka

chilli

Ciasto

0,5 szklanki grubej polenty instant

0,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 szklanki maślanki

4 łyżki oleju

4 łyżki roztopionego masła

1 jajko

100 g tartego ostrego żółtego sera

sól

Przygotowanie:

Na oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek i przyprawy. Dodać odcedzoną fasolę, przesmażyć mieszając z przyprawami, wlać sos pomidorowy. Dusić chwilę razem. Ostudzić.
Wymieszać w jednej misce wszystkie suche składniki ciasta, a w drugiej wszystkie mokre.
Rozgrzać piekarnik. Do naczynia żaroodpornego włożyć fasolę z sosem. Szybko wymieszać ze sobą wszystkie składniki ciasta. Mokrym ciastem zalać fasolę i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut aż ciasto się zrumieni.

powrót

Podobne przepisy

Curry z ciecierzycy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Smażona cukinia z serem i wiśniami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kotlet z soczewicy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.