Emeril Lagasse

Chili woźnicy


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

Chili woźnicy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oleju roślinnego

300 g łopatki wołowej pokrojonej w drobną kostkę

3 łyżki sproszkowanego chili

1 łyżka mielonego kminu rzymskiego

1 ½ mieszanki ostrych przypraw

¾ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

½ łyżeczki mielonego cynamonu

¼ łyżeczki płatków chili

1 liść laurowy

3 szklanki posiekanej cebuli

2 łyżeczki posiekanego czosnku

400 ml ciemnego piwa

800 g pomidorów z puszki razem z zalewą

400 g krojonych pomidorów z puszki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 szklanka bulionu

2 łyżeczki soli

30 g posiekanej gorzkiej czekolady

2 łyżki masa harina

starty cheddar do przybrania

drobno posiekana dymka do przybrania

świeżo posiekana kolendra do przybrania

 

 

Przygotowanie:


W garnku rozgrzać olej. Dodać wołowinę, chili, kmin rzymski, mieszankę ostrych przypraw, pieprz kajeński, cynamon, płatki chili, liść laurowy i smażyć aż mięso się zrumieni. Następnie dodać cebulę. Gotować przez 8 minut często mieszając. Dodać czosnek i gotować przez 30 sekund. Dodać piwo i gotować około 1 minutę aż piana opadnie. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion wołowy, sól i czekoladę. Wymieszać dokładnie i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu pod lekko uchyloną przykrywką. Gotować przez około półtorej godziny aż sos zgęstnieje i mięso stanie się miękkie od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby zebrać tłuszcz z powierzchni sosu. Posypać masa harina i dokładnie wymieszać. Gotować na wolnym ogniu. Doprawić do smaku. Podawać ze startym serem, dymką i kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Tatar
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wieprzowina hung shao
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Terrina z kaczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Frykas wieprzowy
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.