Marieta  Marecka

Chili con carne


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Chili con carne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 4.5

Składniki:

ok. 500 g mięsa mielonego, wołowego

1 papryczka chili

1 papryka żółta

1 papryka zielona

fasola czerwona lub biała z puszki

1 marchewka

1 duża cebula

2-3 ząbki czosnku

4 pomidory sparzone i obrane ze skórki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

oliwa z oliwek

świeży tymianek

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka majeranku

świeżo mielony pieprz,

sól

1 łyżeczka mielonej papryki np. wędzonej

2 łyżeczki miodu

1 łyżeczka kuminu

½ puszki kukurydzy

gęsta śmietana

natka pietruszki

ew. starty żółty ser

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek szatkujemy. Do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy ją do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek, chili i chwilę razem przesmażamy. Paprykę i marchew kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Razem przesmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat i ew. podlewamy wodą. Dusimy razem. W tym czasie na drugiej patelni przesmażamy mięso. Doprawiamy je pieprzem i papryką, kuminem. Przesmażone przelewamy do warzyw. Dodajemy fasolę i doprawiamy resztą przypraw. Majerankiem, oregano, miodem, tymiankiem. Gotujemy razem jeszcze z 15 minut, dosypujemy kukurydze i ew. doprawiamy do smaku. Serwujemy gorące z kleksem śmietany lub jogurtu, posypane natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina z orzechami nerkowca i chili w słodkim sosie sojowym
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Cassoulet z kaczki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Befsztyk z salsą z truskawek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Golonka z kapustą zasmażaną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kolorowa Tortilla - Bartosz Adamek
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.