Chili con carne

Chili con carne
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Przygotowanie:



Składniki:
5 suszonych czerwonych papryczek (ancho, new mexican hatch, anaheim lub innych ostrych)
1 łyżka oleju roślinnego
1 szklanka posiekanej cebuli
3 ząbki czosnku, posiekane
900 g mielonej wołowiny
2 łyżeczki gruboziarnistej soli
¼ szklanki posiekanych marynowanych papryczek jalapeño
1 łyżeczka mielonego kminu
½ łyżeczki suszonego oregano
¼ łyżeczki suszonych płatków chili
1 liść laurowy
2 puszki obranych pomidorów w kawałkach, o wadze 400 g każda, razem z zalewą
350 ml ciemnego piwa
1 puszka fasoli o wadze 420 g (plamistej, czerwonej, czarnej lub mieszanej), bez zalewy

Przygotowanie:
Papryczki przekroić i usunąć gniazda nasienne, a potem zalać wrzącą wodą i odstawić na ok. 5 minut, aby zmiękły. Zmiksować w blenderze na gładką pastę, dolewając wody, w której papryczki się moczyły.
Na dużym ogniu rozgrzać patelnię i wlać olej. Dodać cebulę, czosnek i smażyć ok. 3 minut, aż będą szkliste. Zwiększyć ogień i dodać wołowinę. Smażyć ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso lekko się zrumieni i odparuje z niego wilgoć. Dodać 1 łyżeczkę soli i papryczki jalapeño. Dodać kmin, wymieszać i smażyć pół minuty. Dodać oregano, płatki chili, liść laurowy, pastę z papryczek i drugą łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszać. Dodać pomidory i piwo, wymieszać i gotować pół godziny, w razie potrzeby dolewając wody. Dodać fasolę i gotować, aż fasola się zagrzeje. Ewentualnie doprawić do smaku solą. Podawać z pokrojonym w kostkę awokado, cząstkami limonki, startym cheddarem, kwaśną śmietaną, posiekaną świeżą kolendrą oraz chlebkiem kukurydzianym.


Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA