Jacques Pépin

Chili con carne z sałatą i serem


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Chili con carne z sałatą i serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 gramów wołowiny na gulasz

pokrojonej w kostkę o boki 1 cm lub grubo mielonej

240 gramów suchej fasoli czerwonej (około 1 ½ szklanek)

2 szklanki grubo posiekanej cebuli

3 łyżki grubo posiekanego czosnku

¾ szklanki grubo posiekanej dymki

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 puszka (435 gramów) pomidorów pokrojonych w kostkę w zalewie

1-2 drobno posiekane papryczki chili serrano lub jalapeño

1 ½ łyżki chili w proszku

1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku

1 ½ łyżeczki mielonego kminu

2 listki laurowe

1 łyżeczka suszonego oregano

najlepiej meksykańskiego

2 łyżki oliwy dobrej jakości

2 łyżeczki soli

świeżo mielony czarny pieprz (do wyboru)

3 szklanki zimnej wody

 

 

Przygotowanie:


Wszystkie składniki oprócz przybrania przełożyć do szybkowaru. Na ostrym ogniu, bez przykrycia, doprowadzić do wrzenia. Dokładnie wymieszać. Przykryć szczelnie pokrywą. Dusić na ostrym ogniu, aż miernik wskaże, że w naczyniu jest odpowiednio wysokie ciśnienie. Zmniejszyć płomień i dusić przez 50 minut. Obniżyć ciśnienie w szybkowarze zgodnie z instrukcją producenta. Zdjąć pokrywę, zamieszać chili. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Usunąć listki laurowe. Przed podaniem ułożyć na czterech talerzach liście sałaty tak, aby przypominały naczynie. Nalać do środka chili. Posypać serem czerwoną cebulą i kolendrą. Natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Indyk w stylu cajun
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Ragoût z wołowiny i ciecierzycy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczę w sosie estragonowym
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kartacze z grzybami i kindziukiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.