Tomasz Jakubiak

Chateaubriand z sezonowej polędwicy z sosem balsamico i domową solą grzybową


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 16246

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

środek polędwicy wołowej „Chateaubriand”

pieprz świeżo mielony

kilka gałązek rozmarynu

3 ząbki czosnku

2 łyżki octu balsamicznego

 

Sos:

7 - 8 cebulek szalotek

ćwierć szklanki brązowego cukru

szklanka czerwonego wina

100 ml octu balsamicznego

łyżka masła

2 gałązki rozmarynu

tymianek

liść laurowy

pół szklanki ciężkiego sosu pieczeniowego

sól grubo ziarnista

2 suszone borowiki lub podgrzybki

Przygotowanie:

Polędwicę oczyść z błon, po czym odkrój obydwa ogony. Środkową część „chateaubriand” namaceruj pieprzem, octem, rozmarynem i czosnkiem. Zwiń w folię spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Pamiętaj, aby przed smażeniem mięso wyciągnąć z lodówki, powinno mieć temperaturę pokojową. W rondlu karmelizuj cukier i dodaj pozostałe składniki sosu, gotuj na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Teraz bardzo mocno rozgrzej najlepiej żeliwną lub grillową patelnię i smaż mięso delikatnie ciągle je obracając jak na ruszcie. Obsmażoną polędwicę przełóż na blachę, przykryj folią aluminiową i wsadź do piekarnika. Piekarnik wcześniej ustaw na grzanie górne i nagrzej do 220 stopni C. Polędwicę po upływie jakiś 10 min wyjmij i odstaw na 2-3 min. Sos podaj w rondelku, a mięso krój przy gościach.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak po zanzibarsku
Paul Merret
Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Kapłon smażony na słodko
Przepis z programu Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bistecca alla pizzaiola
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szynka pieczona
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.