przepisy z programów >>

Chateaubriand z sezonowej polędwicy z sosem balsamico i domową solą grzybową

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 5)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

Chateaubriand z senowowej polędwicy
odsłon: 6751

składniki i przygotowanie:

Składniki:
środek polędwicy wołowej „Chateaubriand”
pieprz świeżo mielony
kilka gałązek rozmarynu
3 ząbki czosnku
2 łyżki octu balsamicznego

Sos:
7 - 8 cebulek szalotek
ćwierć szklanki brązowego cukru
szklanka czerwonego wina
100 ml octu balsamicznego
łyżka masła
2 gałązki rozmarynu, tymianku i liść laurowy
pół szklanki ciężkiego sosu pieczeniowego
sól grubo ziarnista
2 suszone borowiki lub podgrzybki


Przygotowanie:
Polędwicę oczyść z błon po czym odkrój obydwa ogony. Środkową część „chateaubriand” namaceruj pieprzem, octem, rozmarynem i czosnkiem. Zwiń w folię spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Pamiętaj, aby przed smażeniem mięso wyciągnąć z lodówki, powinno mieć temperaturę pokojową. W rondlu karmelizuj cukier i dodaj pozostałe składniki sosu, gotuj na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Teraz bardzo mocno rozgrzej najlepiej żeliwną lub grillową patelnię i smaż mięso delikatnie je ciągle obracając jak na ruszcie. Obsmażoną polędwicę przełóż na blachę, przykryj folią aluminiową i wsadź do piekarnika. Piekarnik wcześniej ustaw na grzanie górne i nagrzej do 220 stopni C. Polędwicę po upływie jakiś 10 min wyjmij i odstaw na 2-3 min. Sos podaj w rondelku, a mięso krój przy gościach.

© Tomasz Jakubiak

skomentuj przepis >>