Tomasz Jakubiak

Chateaubriand z sezonowej polędwicy z sosem balsamico i domową solą grzybową


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Chateaubriand z senowowej polędwicy

odsłon: 15660

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

środek polędwicy wołowej „Chateaubriand”

pieprz świeżo mielony

kilka gałązek rozmarynu

3 ząbki czosnku

2 łyżki octu balsamicznego

 

Sos:

7 - 8 cebulek szalotek

ćwierć szklanki brązowego cukru

szklanka czerwonego wina

100 ml octu balsamicznego

łyżka masła

2 gałązki rozmarynu

tymianek

liść laurowy

pół szklanki ciężkiego sosu pieczeniowego

sól grubo ziarnista

2 suszone borowiki lub podgrzybki

Przygotowanie:

Polędwicę oczyść z błon, po czym odkrój obydwa ogony. Środkową część „chateaubriand” namaceruj pieprzem, octem, rozmarynem i czosnkiem. Zwiń w folię spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Pamiętaj, aby przed smażeniem mięso wyciągnąć z lodówki, powinno mieć temperaturę pokojową. W rondlu karmelizuj cukier i dodaj pozostałe składniki sosu, gotuj na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Teraz bardzo mocno rozgrzej najlepiej żeliwną lub grillową patelnię i smaż mięso delikatnie ciągle je obracając jak na ruszcie. Obsmażoną polędwicę przełóż na blachę, przykryj folią aluminiową i wsadź do piekarnika. Piekarnik wcześniej ustaw na grzanie górne i nagrzej do 220 stopni C. Polędwicę po upływie jakiś 10 min wyjmij i odstaw na 2-3 min. Sos podaj w rondelku, a mięso krój przy gościach.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi z ciasta francuskiego z kurkami i szynką
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wieże z tortilli
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Tażin z jagnięciny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.