Si King

Chapati


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Chapati
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g mąki na ciapaty (atta—mąka pszenna z pełnego przemiału

o wyskiej zawartości glutenu)

125 ml zimnej wody

masło

mąka do podsypywania

 

 

Przygotowanie:


Wsypać mąkę do miski. Wlewać wodę, mieszając, tak, by powstało dość ścisłe ciasto. Odstawić na pół godziny. Posypać blat mąką, wyłożyć ciasto i uformować kulę. Spłaszczyć dłonią. Posypać blat mąką, rozwałkować ciasto na krążek, unieść placek na dłoni, by strząsnąć nadmiar mąki. Ułożyć na rogrzanej żeliwnej patelni, piec, przyciskając (używając ściereczki). Z jednej strony posmarować stopionym masłem.

powrót

Podobne przepisy

Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chleb chłopski
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Ziołowy chlebek z oliwą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.