Marieta  Marecka

Chałka waniliowa z kruszonką


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 8230

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

(na jedną dużą lub dwie mniejsze)

800-900 g mąki pszennej chlebowej

30 g świeżych drożdży

6 łyżek cukru

1,5 łyżeczki soli

200 ml mleka + 2 łyżki

200 ml wody

100 g masła

4 jaja

1,5 łyżeczki dobrej pasty z wanilii

do posypania: mak, sezam, ew. kruszonka

1 jajo do posmarowania chałki

kruszonka:

75 g mąki pszennej

50 g masła, schłodzonego

25 g cukru

 

Przygotowanie:

Rozpuszczamy masło i odstawiamy do schłodzenia. Mleko z wodą podgrzewamy, ma być przyjemnie ciepłe, ale nie gorące. Rozpuszczamy w nim 2 łyżki cukru i rozcieramy drożdże. Na koniec dosypujemy 3 łyżki mąki i rozcieramy dokładnie. Odstawiamy na ok. 15-20 minut, aż zacznie pracować. Na powierzchni utworzą się pęcherzyki powietrza i zacznie się lekko pienić. Mąkę przesiewamy do wysokiej miski, wlewamy zaczyn drożdżowy, dodajemy jajo i sól oraz resztę cukru. Wyrabiamy ciasto hakiem lub ręcznie. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy dalej. Po 10 minutach ciasto powinno ładnie odchodzić od ścianek miski, być lekko błyszczące i gładkie, niezbyt ciężkie i zbite, nawet lekko lejące. Odstawiamy je pod przykryciem na ok. 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę, kilkakrotnie bijemy pięścią i zagniatamy. Dzielimy na 4-6 części, każdą rolujemy na podobną długość. (Jeśli robimy dwie chałki, dzielimy ciasto na 8 części, jeśli jedną dużą to na 4-6 części).
Układamy na stolnicy wałki ciasta, zlepiając je na górze, rozkładamy na boki i przeplatamy warkocze. Końce wałków zlepiamy, wierzch chałki smarujemy rozbełtanym jajem. Chałkę posypujemy kruszonką, którą robimy w następujący sposób: wszystkie składniki szybko rozcieramy między palcami i jak zaczną się lepić, rozkruszamy je nad chałką. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 25-35 minut. Popukana od spodu powinna wydawać głuchy dźwięk, powinna być ładnie wyrośnięta i rumiana z wierzchu. Pozostawiamy ją do wystudzenia, najlepiej na metalowej kratce.

powrót

Podobne przepisy

Ciabatta bez wyrabiania
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Briosza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.