Chałka waniliowa z kruszonką

Chałka waniliowa
Oceń przepis:
82 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • (na jedną dużą lub dwie mniejsze)
  • 800-900 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 200 ml mleka + 2 łyżki
  • 200 ml wody
  • 100 g masła
  • 4 jaja
  • 1,5 łyżeczki dobrej pasty z wanilii
  • do posypania: mak, sezam, ew. kruszonka
  • 1 jajo do posmarowania chałki
  • kruszonka:
  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g masła, schłodzonego
  • 25 g cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozpuszczamy masło i odstawiamy do schłodzenia. Mleko z wodą podgrzewamy, ma być przyjemnie ciepłe, ale nie gorące. Rozpuszczamy w nim 2 łyżki cukru i rozcieramy drożdże. Na koniec dosypujemy 3 łyżki mąki i rozcieramy dokładnie. Odstawiamy na ok. 15-20 minut, aż zacznie pracować. Na powierzchni utworzą się pęcherzyki powietrza i zacznie się lekko pienić. Mąkę przesiewamy do wysokiej miski, wlewamy zaczyn drożdżowy, dodajemy jajo i sól oraz resztę cukru. Wyrabiamy ciasto hakiem lub ręcznie. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy dalej. Po 10 minutach ciasto powinno ładnie odchodzić od ścianek miski, być lekko błyszczące i gładkie, niezbyt ciężkie i zbite, nawet lekko lejące. Odstawiamy je pod przykryciem na ok. 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę, kilkakrotnie bijemy pięścią i zagniatamy. Dzielimy na 4-6 części, każdą rolujemy na podobną długość. (Jeśli robimy dwie chałki, dzielimy ciasto na 8 części, jeśli jedną dużą to na 4-6 części).
Układamy na stolnicy wałki ciasta, zlepiając je na górze, rozkładamy na boki i przeplatamy warkocze. Końce wałków zlepiamy, wierzch chałki smarujemy rozbełtanym jajem. Chałkę posypujemy kruszonką, którą robimy w następujący sposób: wszystkie składniki szybko rozcieramy między palcami i jak zaczną się lepić, rozkruszamy je nad chałką. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 25-35 minut. Popukana od spodu powinna wydawać głuchy dźwięk, powinna być ładnie wyrośnięta i rumiana z wierzchu. Pozostawiamy ją do wystudzenia, najlepiej na metalowej kratce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA