Ewa Chodakowska

Ceviche z dorsza bałtyckiego z salsą z awokado i pomidora


Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne

Ceviche z dorsza bałtyckiego z salsą z awokado i pomidora
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

75 g fileta z dorsza bałtyckiego

20 ml oliwy

pół limonki

1/3 cytryny

1/3 awokado

100 g pomidorów

2 gałązki kolendry

15 g czerwonej cebuli

20 g pestek słonecznika

kromka żytniego razowego chleba

szczypta soli morskiej

szczypta pieprzu

 

Przygotowanie:

Dorsza umyj, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w kostkę o wymiarach 1 cm i wrzuć do miseczki. Dodaj startą skórkę z połowy cytryny i limonki, zalej sokiem z połowy cytryny i połowy limonki i wymieszaj dokładnie. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i 1/3 dodaj do ryby. Do drugiej miski wrzuć pokrojone w kostkę awokado i pomidory, pozostałą cebulę, oliwę, posiekaną kolendrę, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj dokładnie. Salsę ułóż na talerzu, a na niej zamarynowaną rybę, którą możesz potraktować szczyptą morskiej soli i świeżo tartego pieprzu oraz kilkoma listkami kolendry. Podawaj posypane prażonymi pestkami słonecznika, z kromką grillowanego dobrego pieczywa.
Ceviche to najzdrowsza forma przygotowania ryb i owoców morza! Jeżeli nie ma w tym momencie sezonu na polskiego dorsza możesz zamienić go na inną rybą z białym, delikatnym mięsem. Przed użyciem warto ją przemrozić, by mieć pewność, że pozbyliśmy się wszystkich pasożytniczych niepożądanych pasażerów.

powrót

Podobne przepisy

Grawlax z łososia z buraczkami
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Gravlax
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Burgery rybne z sałatą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.