Marieta  Marecka

Cebulowe empanadas


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

odsłon: 2990

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g mąki kukurydzianej

200 g mąki pszennej

2 jaja

2 czubate łyżki masła

1 łyżeczka soli

ok. 1,5 szklanki ciepłej wody

Farsz:

2 duże cebule żółte np. słodkie, cukrowe

garść oliwek czarnych

200 g tłustego twarogu

100 -150 g dobrej kiełbasy np. lisieckiej, myśliwskiej

1 łyżka czarnego sezamu

2 łyżeczki majeranku

2 łyżki oleju

2 łyżki sosu sojowego

pieprz

sól

1 jajo do posmarowania pierożków przed pieczeniem

Przygotowanie:

Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, miękkie masło i rozcieramy dłońmi ciasto, jak zaczną się robić grudki. Powoli i stopniowo dolewamy wodę cięgle zagniatając. Musi nam powstać delikatne, gładkie i miękkie ciasto. Zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Cebule i kiełbasę kroimy w małą kostkę, Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy kiełbasę i smażymy ok. 7 minut, dorzucamy cebulę i dusimy razem tak, by cebulka zmiękła i zrobiła się lekko złocista. Doprawiamy całość solą, pieprzem i drobno poszatkowanymi listkami szałwii oraz sosem sojowym, studzimy. W misce rozgniatamy ser widelcem, dodajemy cebulkę i mieszamy razem całość. Doprawiamy do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3-4 mm. Wycinamy krążki i na każdy nakładamy łyżeczkę lub trochę więcej farszu. Sklejamy jak pierogi i ustawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z pierożków smarujemy rozbełtanym jajem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. Podajemy gorące, choć równie dobrze smakują zimne.

powrót

Podobne przepisy

Pieróg biłgorajski
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Cebulowe empanadas
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

skomentuj przepis

Werbi

postów: 1

09.01.2016 16:49

CYTUJ

Ciasto takie sobie- twardawe. Następnym razem zrobię z masłem i mąką pszenną.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.