Tomasz Jakubiak

Cebulowe babeczki z salsą z mango


Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania na karnawał i imprezę, Babki i babeczki

odsłon: 12804

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ciasto na babeczki:

250 g cebuli

250 g zmielonych orzechów włoskich

300 g mąki

2 jajka

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka listków tymianku

sól, pieprz

salsa z mango:

czerwona cebula

mango

2 pieczone zielone papryczki peperoni

kolendra

sok z limonki

sól, pieprz

oliwa

 

Przygotowanie:

Cebule zmiksuj w malakserze, dodaj zmielone orzechy, mąkę i 2 jajka. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj posiekany tymianek i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj. Formy do mufinek nasmaruj masłem i wlej do nich masę. Piecz w 220 stopniach przez 20 minut. Mango obierz i drobno posiekaj, dodaj kolendrę, cukier, sok z limonki i posiekaną w kostkę cebulę. Paprykę nabij na widelec i opal na palniku aż będzie lekko spalona. Peperoni posiekaj jak najdrobniej i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Salsę najlepiej odstaw do lodówki na minimum 30 minut, żeby się schłodziła a smaki dokładnie się połączyły.
Salsę podawaj obok gotowej babeczki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.