Curtis Stone

Cebule z truflami pieczone w soli


Przepis z programu Surfing po menu 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Cebule z truflami pieczone w soli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże cebule

1 kg grubej soli (kamiennej lub morskiej)--do pieczenia

4 gałązki tymianku

1 ząbek czosnku

4 żółtka

100 g tartego sera (Taleggio

parmezanu lub cheddara)

200 ml sosu beszamelowego

20 g świeżych trufli lub odrobina oliwy truflowej

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Cebule w łupinach ponakłuwać widelcem od góry, ustawić na blasze i obsypać solą kamienną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec, aż będą miękkie. Ostudzić, wyjąć z soli, ostrym nożem ściąć czubki. Łyżeczką wydrążyć miąższ, pozostawiając 1-2 zewnętrzne warstwy cebul. Miąższ posiekać z grubsza i przesmażyć na wolnym ogniu na maśle, z czosnkiem i posiekanym tymiankiem.
Dodać sos beszamelowy. Zdjąć z ognia i dodać połowę startego sera. Wymieszać, posolić i zaczekać aż ser się rozpuści. Ułożyć wydrążone cebule z powrotem w soli, wstawiając je do tych samych otworów, w których się piekły i wypełnić do połowy usmażonym miąższem. Następnie nałożyć po żółtku, skropić oliwą truflową albo posypać kilkoma płatkami startych trufli, uzupełnić resztą cebulowego nadzienia, posypać tartym serem i zapiekać przez 10 minut aż nabiorą złotego koloru. Podawać na soli ze świeżo startymi na płatki truflami.

powrót

Podobne przepisy

Bliny z kawiorem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Chrupiące plastry boczku zapiekane ze śliwkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Figi nadziewane pistacjami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kwiaty cukinii faszerowane mięsem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Puszysty omlet z serem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tortille
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.