Antonio  Carluccio

Cavatelli z małżami


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Cavatelli z małżami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

makaron cavatelli

małże

oliwa

czosnek

chili

pomidory

natka pietruszki

sól



Sos:

Do garnka wkładamy wcześniej oczyszczone świeże małże. Po chwili para sprawi, że muszle same się otworzą. Można wyjąć z nich mięso. Większość pustych muszli wyrzucamy, kilka można zostawić do przybrania potrawy. Płyn wydzielany przez otwierające się muszle można także wykorzystać do sosu. Na patelnię nalewamy oliwę z oliwek, wrzucamy ząbek czosnku i szczyptę chili. Następnie drobno pokrojone pomidory – niezbyt dużo, ponieważ mają nadać potrawie tylko kolor. Dodajemy świeżą natkę pietruszki i szczyptę soli. Kiedy pomidory się ugotują, można dodać małże i sok z małży. Kiedy sos jest gotowy, wsypujemy do niego makaron i mieszamy (makaron cavatelli domowej roboty gotuje się około ośmiu – dziesięciu minut, kupny – około czternastu). Z wierzchu posypujemy natką pietruszki i ozdabiamy muszlami.



© Antonio Carluccio

powrót

Podobne przepisy

Duszone omułki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Homar z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Makaron pad thai
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Omułki z grilla a la Cape Malay
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Małże św. Jakuba
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.