Cassoulet z kaczki

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Cassoulet z kaczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 duża, posiekana cebula

2 rozgniecione ząbki czosnku

500 g namoczonej fasoli

2 małe marchewki

1 łodyga selera naciowego

1 liść laurowy, kilka gałązek pietruszki, 1 pęczek tymianku związane razem

300 g podsmażonego, pokrojonego w kostkę boczku

1 cała kaczka

sól i pieprz

oliwa

2 kiełbaski wieprzowe pokrojone w spore kawałki

3 gałązki tymianku

2 liście laurowe

1 filiżanka wytrawnego białego wina

4 dojrzałe pomidory

półtorej filiżanki bułki tartej

natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać odsączoną fasolę, marchewkę, seler, związane zioła i podsmażony boczek. Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć szumowiny i gotować przez 1-1,5 godziny, aż fasola będzie miękka. Wyłowić zioła. Przecedzić, zostawiając płyn na później. Przyprawić solą i pieprzem.
Kaczkę pokroić, usunąć kości, przyprawić solą i skropić oliwą. Ułożyć na kratce skórą do dołu i grillować 10-15 minut. Polać tłuszczem, który wypłynął, odwrócić i grillować przez kolejne 10 minut. Pokroić na mniejsze części.
Kiełbasę podsmażyć na oliwie.
Piekarnik rozgrzać do 170°C.
W dużym naczyniu do zapiekania ułożyć połowę fasoli z warzywami i boczkiem. Wlać połowę wina, dodać zioła, pomidory, kaczkę i kiełbasę. Przykryć resztą fasoli. Wlać zachowany płyn (jeśli jest go za mało, dolać trochę wody). Wierzch posypać bułką tartą i skropić 3-4 łyżkami tłuszczu wytopionego z kaczki. Piec przez 75 minut, aż bułka utworzy rumianą, chrupiącą warstwę.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.