Marieta  Marecka

Casserole


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z kurczaka

Casserole
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

4 pieczarki

¼ dyni

2 ziemniaki

ok. 100 g sera halloumi, tofu lub fety

½ cukinii

ok. 400 ml bulionu

3 pomidory w różnych kolorach

kawałki upieczonego kurczaka

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka oregano

nać pietruszki

sól

pieprz

oliwa

 

Do podania:

Kromki bagietki lub innego pieczywa np. pajdy chleba chłopskiego

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, ziemniaki i dynię w średniej wielkości kostkę, cukinię w półplasterki.
Na oliwie przesmażamy cebulę, aż zmięknie, dodajemy czosnek, pokrojone ziemniaki i dynię. Podlewamy całość połową bulionu i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Dodajemy pieczarki, cukinię, pomidory pokrojone w dużą kostkę i przyprawy. W razie potrzeby dolewamy bulion, jeśli za mocno odparuje.
Na koniec dodajemy mięso obrane z kości i pokrojony w kostkę ser. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy posypane natką pietruszki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.